fbpixel
Skip to main content

AMANȚII CRUCIFICAȚI / CHIKAMATSU MONOGATARI

AMANȚII CRUCIFICAȚI / CHIKAMATSU MONOGATARI Arhiva Activă: Retro Amour Fou  (moderatori discuție: Ștefan Ristea și Andrei Voineag)

AMANȚII CRUCIFICAȚI / CHIKAMATSU MONOGATARI

Arhiva Activă: Retro Amour Fou (moderatori discuție: Ștefan Ristea și Andrei Voineag)

Japonia / 1954 / 102′ / DCP / a/n / s.rom. / Dramă

R: Kenji Mizoguchi

Cu: Kazuo Hasegawa, Kyôko Kagawa, Eitarô Shindô

 

În perioada martie-iunie, Arhiva Activă revine la Cinemateca Eforie cu o nouă retrospectivă dedicată unei forme de iubire ce nu se lasă constrânsă în ciuda presiunilor sociale: „Amour fou: iubirea-revoluție”. Programul cuprinde 19 filme din colecțiile Arhivei Naționale de Filme.
 

Program curatoriat de: Irina Balcu, Liri Chapelan, Teona Galgoțiu, Alexandru Leca, Ștefan Ristea, Andrei Rus, Maria Salomia, Laura Săvuțiu, Daiana Stănușoiu, Andrei Voineag.
 

Proiect dezvoltat în cadrul unui atelier al Centrului de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, din UNATC I. L. Caragiale, desfășurat între decembrie 2022 - martie 2023.

 

Text curatorial

scris de Ștefan Ristea și de Andrei Voineag

 

În cinematograful japonez timpuriu, reprezentarea momentelor de intimitate între două persoane era ceva de evitat. Normele sociale dictau o anumită retragere din sfera publică a oricărei manifestări amoroase. Capacitatea intrinsecă a cinemaului de a simula o realitate îl făcea cu atât mai nedezirabil și forța cineaștii să își dezvolte un alt tip de limbaj decât cel cu care am fi obișnuiți în occident pentru a reprezenta astfel de apropieri, un limbaj sugestiv mai degrabă decât unul direct. În cazul lui Kenji Mizoguchi, acțiunea este dedramatizată în favoarea cadrului lung care invită spectatorii la o contemplare atentă a mizanscenei și a micro-gesturilor personajelor. Până și cea mai mică atingere sau mișcare ce iese, chiar și cu puțin, din norma socială acceptată capătă o puternică încărcătură emoțională și emană „amour fou” tocmai prin natura ei excepțională.

 

„Amanții crucificați”, o adaptare a piesei de teatru scrisă de faimosul Chikamatsu Monzaemon, vizează dragostea imposibilă în contextul societății medievale japoneze. Mohei este un meșteșugar desăvârșit, angajat la tipografia imperială deținută de avarul Ishun, care refuză să-i împrumute bani până și soției sale, Osan. În încercarea de a o ajuta pe femeie, Mohei periclitează soarta ambilor și cei doi ajung să fugă împreună. Mizoguchi tratează povestea îndrăgostiților într-o succesiune de situații prin care șubrezește treptat reprimarea emoțională a personajelor, atingând apogeul atunci când cei doi își dezvăluie prima dată sentimentele reciproce. Dinamica dintre ei se schimbă fundamental, amândoi fiind aduși la același nivel social, de proscriși - Mohei prin dezvăluirea sentimentelor pentru ea, iar Osan prin refuzul de a se sinucide în urma confesiunii. Mizoguchi încadrează totul într-un plan secvență, își ia ușor distanță pe parcurs, parcă oferindu-le personajelor gradual intimitatea de care au nevoie și facilitând o compoziție în cadru detașată, picturală și totuși foarte personală.

 

Dintre toate filmele programului, „Amanții crucificați” e cel mai reținut în a arăta apropierea corporală. Deși nu ilustrează în mod direct erotismul, Mizoguchi sugerează prin nuanțe existența unui spațiu interior al personajelor unde sunt mai pasionale decât le permite societatea. Această discreție este perceptibilă și în raportul dintre ele - niciunul nu iese din normele clasei sociale căreia îi aparține decât atunci când ajung față în față cu moartea și nimic lumesc nu mai contează. Odată exprimate și conștientizate, sentimentele transformă realitatea lor intimă și îi forțează să renunțe la scutul rigid construit toată viața. Odată declarată, iubirea îi leagă și îi consumă până la ultimul suflu.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

we also recommend


Răpirea fecioarelor Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
Răpirea fecioarelor
Online
TITANIC VALS / TITANIC WALTZ Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
TITANIC VALS / TITANIC WALTZ
Online
ANGELA MERGE MAI DEPARTE / ANGELA GOES ON Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
ANGELA MERGE MAI DEPARTE / ANGELA GOES ON
Online
BULETIN DE BUCUREȘTI / BUCHAREST ID Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
BULETIN DE BUCUREȘTI / BUCHAREST ID
Online