fbpixel
Skip to main content

BANATUL MONTAN + IOANA CU PACE

Alpin Film Festival 2020

Title: BANATUL MONTAN – Drumul fierului
Director: SABIN DOROHOI
Duration: 0h 48
Country: Romania
Year: 2019

Title: IOANA CU PACE ( Izolati in Romania)
Director: DITE DINESZ
Duration: 0h 25
Country: Romania
Year: 2019

Caras Severin. 19 mai 1858. Un meteorit se indrepta spre Gradinari. Inca din cele mai vechi timpuri stelele cazatoare venite din vastitatea cosmosului, au impresionat omenirea. Meteoritii erau considerati un dar de la divinitate pentru ca aceste aliaje de fier erau transformate in arme si unelte. Nu intamplator grecii numeau fierul "sideros" de la "sidus-sideri" adica "corp ceresc".  Astfel vom calatori in timp si spatiu prin istoria siderurgiei din Banatul de Munte. Vom descoperi povestile si atractiile turistice banatene din regiunile cu traditie metalurgica, urmand Drumul Fierului.  De la exploatările romane, la primul furnal din spațiul românesc. De la Muzeul Constantin Lucaci la prima școală montanistică. Poate nu intamplator Imperiul Habsburgic considera Banatul - ”Perla Coroanei”. 

____________________

Izolați în România e o serie de 12 reportaje,un an întreg cuprins în poteci și oamenii care le urcă.Nu sunt turiști.Potecile nu sunt pentru ei o întâlnire de weekend.Pădurea nu are magia unei întâlniri cu sinele lor.

Ei nu sunt oameni simplii,care nu au ce spune.Nu cunosc orașe și nici alte țari.Dar bucata lor de cer de deasupra casei sau potecii lor cuprinde toate aceste mistere.Viața,rostul,Dumnezeu,sinele și pacea.Le citesc când ridică privirea.Altceva nu citesc.Nicio carte,nicio emisiune tv.Căpătâiul lor e cerul de deasupra.De acoli vin toate.Îi asculti cu mirare și înțelegi că simplitatea e darul de a spune ce e esențial prin ce ai trăit tu,nu prin citate.

Simpliatea ajunge pentru o viață.Izolați în România e reportajul care îți spune că avem prea multe.Că simplitatea ajunge pentru o viață.O obții greu când nu ai poteci,o pădure ,pace și o bucată de cer deasupra.

__________________

This documentary shows drone footage of Romania's 13 mountain peaks which are above 2.500 meters. Viewers are taken on a journey above Romania, during which will be able to admire the Fagaras, Bucegi, Retezat and Parang mountains - all part of the Carpathian mountain range.


BANATUL MONTAN + IOANA CU PACE Alpin Film Festival 2020

we also recommend

LA PROMESSE DE L'AUBE / PROMISIUNEA ZORILOR ELVIRE POPESCO OUTDOOR
18.07.2020
LA PROMESSE DE L'AUBE / PROMISIUNEA ZORILOR

ELVIRE POPESCO OUTDOOR
Cinema Elvire Popesco, Bucuresti

It Must Be Heaven / Paradisul, probabil ELVIRE POPESCO OUTDOOR
15.07.2020
It Must Be Heaven / Paradisul, probabil

ELVIRE POPESCO OUTDOOR
Cinema Elvire Popesco, Bucuresti

VIAȚA NU IARTĂ / WHEN MIST RISES Cinemateca Online
12.07.2020, între orele 14:00 și 24:00
VIAȚA NU IARTĂ / WHEN MIST RISES

Cinemateca Online
Online

It must be heaven / Paradisul, probabil ARTA-Acasă
13.07-19.07, disponibil 24h din momentul achiziției biletului
It must be heaven / Paradisul, probabil

ARTA-Acasă
Online