À PROPOS DE NICE + ZÉRO DE CONDUITE

FR RO
À PROPOS DE NICE + ZÉRO DE CONDUITE SOIRÉE JEAN VIGO

À PROPOS DE NICE + ZÉRO DE CONDUITE

SOIRÉE JEAN VIGO
FR RO

Durată totală 1h08

À PROPOS DE NICE
(1930, 24’)

Jean Vigo avea douăzeci și cinci de ani când a realizat acest film de debut, un poem cinematografic mut care dezvăluie, printr-o utilizare incitantă și ironică a montajului, realitatea economică ascunsă în spatele fațadei orașului balnear mediteranean Nisa. Prima dintre numeroasele colaborări ale lui Vigo cu directorul de imagine Boris Kaufman (fratele lui Dziga Vertov și viitor laureat al premiului Oscar), À propos de Nice este o privire atât tăioasă, cât și revigorantă asupra culturii franceze din 1930.

ZÉRO DE CONDUITE

(1933, 44’)

Atât de efervescent și fermecător încât se poate uita cu ușurință importanța sa în istoria filmului, portretul extrem de important al lui Jean Vigo al elevilor glumeți de la internat este unul dintre marile acte de rebeliune ale cinematografiei. Bazat pe propriile experiențe de tinerețe ale regizorului, Zéro de conduite prezintă copilăria ca pe o perioadă a imaginației neîngrădite și a sfidării nerușinate a regulilor. O viziune plină de bunăvoință a sabotajului, care devine mai intensă datorită experimentelor vizuale dinamice, inclusiv faimoasa și fericita bătaie cu pernele în slow-motion.

Pe 23 decembrie vă invităm să vedeți la Elvire Popesco trei filme realizate de cineastul francez Jean Vigo.  Fiu al unui anarhist notoriu, Vigo a avut o carieră scurtă, dar strălucită în anii ’30, realizând filme poetice, ușor suprarealiste, înainte ca viața sa să fie curmată în mod tragic de tuberculoză la vârsta de 29 de ani. Asemenea primelor filme ale contemporanilor săi Jean Cocteau și Luis Buñuel, filmele lui Vigo au sfidat regulile. La Elvire Popesco vă prezentăm À propos de Nice (realizat de Vigo împreună cu Boris Kaufman), un film ritmat care suprinde o frântură din viața orașului Nisa; Zéro de conduite, o poveste încântătoare despre razvrătirea unor băieți dintr-un internat, care a influențat nenumărați regizori; și L'Atalante, considerat a fi una din cele mai remarcabile realizări ale cinematografiei, despre tinerii căsătoriți care își încep viața împreună pe o barcă de canal.

23 decembrie – 18h30 - À PROPOS DE NICE + ZÉRO DE CONDUITE

23 decembrie – 20h30 – L’ATALANTE

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


Corpus Christi smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
Corpus Christi
Online
Iancu Jianu zapciul / Iancu Jianu, The Sherrif Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
Iancu Jianu zapciul / Iancu Jianu, The Sherrif
Online
ACEASTĂ LEHAMITE / THIS DISGUST Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2022, 72h de la achiziționarea biletului
ACEASTĂ LEHAMITE / THIS DISGUST
Online
ÎNTRE OGLINZI PARALELE / BETWEEN FACING MIRRORS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
ÎNTRE OGLINZI PARALELE / BETWEEN FACING MIRRORS
Online
BOY FROM HEAVEN/CONSPIRAȚIE LA CAIRO smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
BOY FROM HEAVEN/CONSPIRAȚIE LA CAIRO
Online