fbpixel
Skip to main content

À PROPOS DE NICE + ZÉRO DE CONDUITE

FR RO
À PROPOS DE NICE + ZÉRO DE CONDUITE SOIRÉE JEAN VIGO

À PROPOS DE NICE + ZÉRO DE CONDUITE

SOIRÉE JEAN VIGO
FR RO

Durată totală 1h08

À PROPOS DE NICE
(1930, 24’)

Jean Vigo avea douăzeci și cinci de ani când a realizat acest film de debut, un poem cinematografic mut care dezvăluie, printr-o utilizare incitantă și ironică a montajului, realitatea economică ascunsă în spatele fațadei orașului balnear mediteranean Nisa. Prima dintre numeroasele colaborări ale lui Vigo cu directorul de imagine Boris Kaufman (fratele lui Dziga Vertov și viitor laureat al premiului Oscar), À propos de Nice este o privire atât tăioasă, cât și revigorantă asupra culturii franceze din 1930.

ZÉRO DE CONDUITE

(1933, 44’)

Atât de efervescent și fermecător încât se poate uita cu ușurință importanța sa în istoria filmului, portretul extrem de important al lui Jean Vigo al elevilor glumeți de la internat este unul dintre marile acte de rebeliune ale cinematografiei. Bazat pe propriile experiențe de tinerețe ale regizorului, Zéro de conduite prezintă copilăria ca pe o perioadă a imaginației neîngrădite și a sfidării nerușinate a regulilor. O viziune plină de bunăvoință a sabotajului, care devine mai intensă datorită experimentelor vizuale dinamice, inclusiv faimoasa și fericita bătaie cu pernele în slow-motion.

Pe 23 decembrie vă invităm să vedeți la Elvire Popesco trei filme realizate de cineastul francez Jean Vigo.  Fiu al unui anarhist notoriu, Vigo a avut o carieră scurtă, dar strălucită în anii ’30, realizând filme poetice, ușor suprarealiste, înainte ca viața sa să fie curmată în mod tragic de tuberculoză la vârsta de 29 de ani. Asemenea primelor filme ale contemporanilor săi Jean Cocteau și Luis Buñuel, filmele lui Vigo au sfidat regulile. La Elvire Popesco vă prezentăm À propos de Nice (realizat de Vigo împreună cu Boris Kaufman), un film ritmat care suprinde o frântură din viața orașului Nisa; Zéro de conduite, o poveste încântătoare despre razvrătirea unor băieți dintr-un internat, care a influențat nenumărați regizori; și L'Atalante, considerat a fi una din cele mai remarcabile realizări ale cinematografiei, despre tinerii căsătoriți care își încep viața împreună pe o barcă de canal.

23 decembrie – 18h30 - À PROPOS DE NICE + ZÉRO DE CONDUITE

23 decembrie – 20h30 – L’ATALANTE

Stay Up To Date With Your Favorite Events

we also recommend


MITICĂ POPESCU Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
MITICĂ POPESCU
#comedy
Online
URGIA / CALAMITY Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
URGIA / CALAMITY
Online
ACTORUL ȘI SĂLBATICII / THE ACTOR AND THE SAVAGES Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
ACTORUL ȘI SĂLBATICII / THE ACTOR AND THE SAVAGES
Online
BIETUL IOANIDE / POOR IOANIDE Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
BIETUL IOANIDE / POOR IOANIDE
Online
TIFF UNLIMITED 6+1 LUNI
6+1 luni
TIFF UNLIMITED 6+1 LUNI
Online
ICAR
15:00 - Wednesday, 15 February
ICAR
Cinema Elvire Popesco