„Kali Traš/Frica Neagră”

„Kali Traš/Frica Neagră” Luna Istoriei LGBTI

„Kali Traš/Frica Neagră”

Luna Istoriei LGBTI

„Kali Traš/Frica Neagră” reconstituie un episod emblematic al istoriei recente a României, puțin cunoscut şi aproape uitat în conștiința noastră comună: Holocaustul romilor. Kali Traš (romani,Frica Neagră) este una dintre denumirile date de romi planului de exterminare etnică, inițiat de regimul fascist din cel de al doilea război mondial. Genocidul romilor a fost recunoscut în mod oficial în România abia în anul 2004.

Spectacolul este realizat în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din București și este o producție bilingvă română – romani (traducere în română), adaptare liberă după romanul „Cu moartea-n ochi”, al scriitorului şi supraviețuitorului rom Valerică Stănescu.

Pornim pe urmele unei trupe rome de teatru ambulant din România anilor 1940, în timpul regimului Antonescu şi aflăm treptat ce întorsătură iau viețile celor patru protagonişti: Leanca, Şopârla, Franț şi Diloda, când află că vor fi deportați în Transnistria, în lagărele de la Bug, unde nu ştiu ce îi aşteaptă.

„În „Kali Traš” am folosit toate resursele noastre artistice, pasiunea dar și furia și durerea, pentru a reda o istorie atât de întunecată. Cu „Kali Traš” ne dorim mai mult decât o simplă prezentare a trecutului. Vrem un spectacol care să rămână în mințile și sufletul oamenilor, mult timp de acum încolo. Deşi dureros, facem acum un apel la memorie, pentru a răspunde la situațiile contemporane în lumina experiențelor trecute. Înlocuim amnezia confortabilă emoțional cu răspunsuri complexe din istoria noastră recentă.” (Mihaela Drăgan)

Octombrie este Luna istoriei LGBTI, iar anul acesta vorbim în special despre curajul și perseverența de care au dat dovadă membrii acestei comunități de-a lungul timpului. Tocmai de aceea ne bucurăm că putem avea în cadrul acestei luni două spectacole ale companiei de teatru Giuvlipen. Cele două spectacole vorbesc atât despre sexualitate şi identitate ȋn România secolulului 21, dar și despre poveștile supraviețuitorilor unui genocid despre care nu învățăm sau aflăm în timpul școlii. În aceste timpuri în care sentimentele rasiste mereu prezente în societatea românească sunt și mai grav agitate este esențial să ne educăm împreună despre prejudecățile și stereotipurile cu care pornim la drum încă din copilărie. Doar ne putem dovedi solidaritatea și putem înțelege cu adevărat mai multe despre intersecționalitate.

Giuvlipen este o companie de teatru înființată de Asociația Actorilor Romi în anul 2014. Această companie este prima inițiativă din România dedicată sprijinirii actorilor și dramaturgilor romi și promovării teatrului contemporan rom. Temele spectacolelor lor sunt diverse, dar au ceva în comun: ele abordează deschis subiecte pe care uneori istoria, uneori mentalitatea și constrângerile sociale sau politice le-au pus sub tăcere. 

Printre distincțiile primite de-a lungul timpului se numără premiul special al al Consiliului Britanic în cadrul Galei Premiilor UNITER din acest an, precum și nominalizarea Mihaelei Drăgan, co-fondatoarea Giuvlipen, la la premiul Gilder/Coigney International Theatre Award din New York, în 2017 și 2020.

În acest moment, nu avem programată nicio reprezentație viitoare.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe