Hatodik nap / A șasea zi

nonverbális / nonverbal
Hatodik nap / A șasea zi

Hatodik nap / A șasea zi

nonverbális / nonverbal

HATODIK NAP / A ȘASEA ZI

 

Rendező/Regie: Varga Hunor-József

Előadják/Performeri: Varga Hunor-József, Veres Orsolya

Látványtervező/Scenografie: Gábor Zsófia

Mozgáskoordinátor/Coordonator de mișcare: Györgyjakab Enikő

Technikus/Sunet și lumini: Sipos Júlia

 

HU

Hatodik nap – nonverbális mozgásszínházi előadás

Ember. Nő. Ember és Nő. Férfi és Nő. Nő és Férfi. 

Valakik, valamikor, Valaki szerint: hibáztak. Nagyon emberi történet. Két nagyon jól ismert egyén tragédiájáról. Nagyon személyes történet, és mégis: hogyan válik ennyire személytelenné? A férfiakra, mint csoportra gondolunk, a nőkre egyaránt. Hiányzik a személyesség, amihez viszonyulni tudnánk. Ha szabadulni szeretnénk, vagy felfedezünk magunkban olyan igényt, amely kibillent a felállított szabályrendszerből, a társadalom normaszegésnek értékeli és megbünteti. 

Mit jelent a társadalmunkban egy pár? Mi a feladata?

Előadásunk nem a teremtéstörténetben, de abból kiindulva keresi a választ. Mérlegre helyezi a kapcsolatok erejét és szánalmát, az önmegvalósítást és az intimitáskeresést, az ember esendőségét és brutalitását, a vágy erejét és a normalitás kétségbeesett látszatát.

Ítéletmentes valóságot teremt, amelyben a néző könnyen megtalálja a helyét. Olyan valóság ez, amely szubjektív, intim, nem politizál és nem keres etikát. Olyan művészi alkotás, amely nem maszkulin vagy feminin, hanem emberi.

Éva. Ádám. Ember. 

„Kész!” 

 

RO

A  șasea zi – spectacol de mișcare nonverbal

Om. Femeie. Om și Femeie. Bărbat și Femeie. Femeie și bărbat.

După spusele Cuiva, doi oameni, cândva: au făcut o greșeală. Este o poveste foarte umană. Despre tragedia a doi indivizi foarte cunoscuți. Este o poveste foarte personală și totuși: cum a devenit atât de impersonală? Ne gândim la bărbați ca la un grup, la femei deopotrivă. Ne lipsește ceva personal, la care să ne raportăm. Dacă vrem să evadăm, sau descoperim în noi o nevoie care răstoarnă regulile stabilite, societatea o consideră o încălcare a normelor și ne pedepsește.

Ce înseamnă un cuplu în societatea noastră? Care este sarcina lui?

Spectacolul nostru nu caută răspunsul în povestea creației, ci doar pornește de la aceasta. Pune în cumpănă puterea și mila din relațiile noastre, realizarea de sine și căutarea intimității, fragilitatea și brutalitatea omului, puterea dorinței și aparența disperată a normalității.

Creează o realitate fără judecată, în care spectatorul își poate găsi cu ușurință locul. Este o realitate subiectivă, intimă, apolitică și care nu caută etica. Este o creație care nu este masculină sau feminină, doar umană.

Eva. Adam. Om.

„Gata!”

 

A rendezvény a Fágáș: multikulturális perspektívák - a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban elnevezésű projekt része. A projektet a RO-CULTURA program keretében az EGT Alap 2014-2021 támogatja.

/

Reprezentația are loc în cadrul proiectului Fágáș. Perspective multiculturale - consolidarea antreprenoriatului cultural din Cluj-Napoca în context interetnic româno-maghiar, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe