Extinction Room (Hopeless.) - Sergiu Matis (de/ro)

Extinction Room (Hopeless.) - Sergiu Matis (de/ro)

Extinction Room (Hopeless.) - Sergiu Matis (de/ro)

Performance-ul va avea loc în engleză, fără traducere.

Extinction Room (Hopeless.) este o instalație audio performativă, alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție. 

Publicul va fi ghidat printr-un peisaj sonor dezvoltat în colaborare cu compozitoarea AGF (aka Antye Greie). Ascultând chemările, cântecele și strigătul plângător al păsărilor, spectatorii vor fi introduși de către cei trei performeri - Sergiu Matis, Nicola Micallef, Manon Parent – în universul și istoria acestor specii. Narațiunile despre dispariția lor, bazate pe date științifice, se întrepătrund cu mituri și legende. Cântece și dansuri tradiționale sunt readuse în memoria și atenția publicului, performerii ghidând spectatorii prin această experiență traumatizantă a dispariției, cu o puternică încărcătură emoțională.

Instalația performativă explorează ideea de natură în societatea occidentală și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă.

Înregistrările cu sunetele speciilor de păsări dispărute sau pe cale de dispariție au fost colectate de-a lungul mai multor decenii de  către Biblioteca Macaulay din cadrul Laboratorului de Ornitologie Cornell și de Fundația Xeno-canto, fiind incluse în spectacol prin amabilitatea celor două instituții, într-o formă editată audio și alterată sonic de AGF.

După o primă reprezentație în august 2019, la Radialsystem, în Berlin, instalația a avut premiera oficială în cadrul eXplore festival #14, la București, în septembrie 2019. Ulterior a fost prezentată în cadrul unor importante festivaluri din Europa, dintre care: Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Europalia Arts Festival (Bozar, Buxelles), Tanznacht Berlin (Uferstudios), Artdanthé Festival (Vanves), ImPulsTanz (Viena), DansFabrik (Brest), Bazaar Festival (Praga), Impulse Theater Festival (Mülheim), Latitudes Contemporaines (Lille), Claiming Common Spaces IV (PACT Zollverein, Essen), sau Feminist Futures Festival (SZENE, Salzburg).

Anul acesta, la București, performance-ul Extinction Room (Hopeless.) este prezentat ca urmare a unui parteneriat între Goethe-Institut și creart/Teatrelli, în cadrul unui turneu la Sofia (Festivalul Internațional de Dans Contemporan și Performance ANTISTATIC) și București (Teatrelli), realizat cu sprijinul Goethe-Institut.

Durata: 105 minute

Concept, coregrafie: Sergiu Matis

Coregrafi colaboratori: Martin Hansen, Manon Parent

Performeri: Sergiu Matis, Nicola Micallef, Manon Parent

Instalație audio și muzică originală: AGF aka Antye Greie

Text: Philip Ingman, Sergiu Matis, Mila Pavićević

Cercetare specii păsări: Philip Ingman
Dramaturgie: Mila Pavićević
Sound design: Martin Lutz

Production management: 4Culture Association
Distribuție: Danila–Freitag, Agentur für Performative Künste

Co-produs de: 4Culture Association și WASP Studios

Cu sprijinul: apap – FEMINIST FUTURES – un proiect co-finanțat de programul Europa Creativă a Uniunii Europene și ICI-CCN Montpellier – Occitanie ca parte a Life Long Burning (LLB) – Towards a Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, sprijinit de programul Europa Creativă a Uniunii Europene.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend