ALGORITM - open source performance

Bucharest Fringe 10 - Competiție @ Bfringe 10
ALGORITM - open source performance Bucharest Fringe 10

ALGORITM - open source performance

Bucharest Fringe 10 - Competiție @ Bfringe 10

Durata: 1h și 15 minute

Structura dramatică/text: Vero Nica
Distribuția: Cristina Toma, Marius Tănăsescu, Vero Nica
Regia: Andu Dumitrescu
Decor și costume: Andu Dumitrescu
Instalație video: Andu Dumitrescu
Sound design: Cezar Stănciulescu
Producător: Asociația VAR

Algoritmii sunt cu ochii pe tine. Chiar și acum, în timp ce parcurgi aceste rânduri. Știu exact ce faci, cu cine te întâlnești, unde îți faci cumpărăturile sau unde vei merge după ce vei pleca de lângă computer.

Interacțiunea cu tehnologia este deja o realitate omniprezenta. Schimbul de mesaje, navigarea online, share-uitul de fotografii și video-uri, declanșează eliberarea hormonilor responsabili cu fericirea și ne controlează starea de bine. Simțim plăcere pe moment, dar pe termen lung ne modelează personalitatea, percepția asupra relațiilor și sentimentele. Cum reusim sa ramanem constienti in fata acestui fenomen fara sa ne atrofiem abilitatile umane?

Tehnologia si inteligenta artificiala pot fi extrem de benefice. Pentru a putea ține pasul cu evoluția acestora este extrem de importantă conștientizarea, informarea corectă și reinventarea proprie permanentă. Altfel, vom ajunge în situația în care IA va decide în locul nostru. Cât investim în dezvoltarea inteligentei artificiale și cât investim în dezvoltarea constiintei umane? Dacă nu se va ajunge la un echilibru, IA ar putea deveni o forță incontrolabila de manipulare umană.

Informații trimise în spațiul virtual, aparenta libertate, atrofierea relațiilor dintre oameni, falsa popularitate dobândită, iluzia comunicării, perceptia fragmentată a realitatii, manipularea cu ajutorul datelor personale colectate, redirecționarea trăirilor profund umane către mașinării sunt doar cateva aspecte ale acestei „simbioze“ cu tehnologia.
Pentru a putea empatiza și pentru a deveni conștienți, trebuie să experimentăm procesul de androidizare al societății. Doar așa putem înțelege efectul pe care îl are intervenția IA în viața noastră. Vrem să învățăm împreună și să înțelegem faptul că sursele online pot fi folosite și în favoarea noastră, să descoperim utilitatea și riscurile la care ne expunem atunci când îmbrățișăm orice este nou, fără a o face informat și echilibrat.

ALGORITM este o provocare artistică sub forma unui performance open source unic în România. Acest proiect isi propune sa-i faca pe oameni sa devina constienti ca lucrurile tin numai de ei si sa incercam sa-i facem sa ramana in etapa in care ei concep traseul Algoritmilor si nu invers.

Spectacolul vorbeste despre fenomenul de androidizare a societatii, atat din perspectiva viitorului si al potentialului de dezvoltare al inteligentei artificiale intr-o directie incontrolabila, dar si despre modul in care, prin elementele deja existente in viata noastra – sistemul de algoritm, social media, gadget-uri, gameing etc. conceptorii AI au ajuns deja sa modifice iremediabil fiinta umana, folosindu-se de niste sisteme de manipulare pe care fiecare individ in parte le adopta cu multa usurinta.

Prin aducerea publicului într-o instalație teatrală, creată pentru a experimenta timp de o oră și un sfert procesul de androidizare, propunem o ieșire din zona de spectacol și o atragere a publicului în zona participativă.

Acest proiect nu își propune să fie o demonstrație tehnologic-performativă. Încercăm să aducem în discuție, într-un mod cât mai plastic și printr-o structură post-dramatică, în care dramaturgia vizuală se îmbină cu elemente traduse prin mișcare și sonoritate, momentul în care ne aflăm și perspectivele care ni se deschid. Viitorul imediat se va contura în funcție de capacitatea noastră de a înțelege prezentul.

Jelenleg nincs tervezett jövőbeli előadásunk.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

figyelmedbe ajánljuk