fbpixel
Skip to main content

Anyaöl

Anyaöl

Anyaöl

HU

Dancs Rózsa, a valahai sepsiszentgyörgyi magyartanár és  később családanya, mit sem sejtve, saját titkosszolgálati besúgójával élt egy házasságban csaknem húsz éven keresztül. Ebből a rémálomvilágból regényes úton-módon menekült el nyolc és tíz éves gyermekével és jutott el az ausztriai menekülttáboron keresztül egészen Kanadáig. A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. Rózsának a mindenáron anyaságra vágyástól vezérelten végül is a nyolc terhességéből két esetben sikerült megtapasztalnia az anyaság örömét. Története az ő személyes esetén lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy  egész társadalom  szenvedését tárja fel.

Ez a monodráma Újhelyi Kinga színművésznő előadásában rekviem-féle minden meg nem született, vagy megszületett és halálra vagy árvaházakba ítélt, pusztulásba hajszolt életért. Egy hatalmas felkiáltójel mindannyiunk számára, hogy ez ne ismétlődhessen meg a történelemben.

Előadja: Újhelyi Kinga

Rendezte: Szabó K. István

Helyszín: ZIZ - art and social area, Kolozsvár, Párizs u., 5-7 sz.

Dátum: 2022.11.06., 18:00

Az Anyaöl-Erdélyi turné a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, a Magyar Házak Nonprofit Nkft. szervezésében valósul meg.

 

RO

Rózsa Dancs, profesoară de limba maghiară și mamă în Sfântu Gheorghe, a trăit aproape douăzeci de ani într-o căsnicie cu propriul informator al serviciilor secrete. Din această lume de coșmar, a evadat împreună cu copiii ei de opt și zece ani, croindu-și drum prin tabăra de refugiați din Austria până în Canada. Povestea ei depășește cu mult cazul ei personal: ea dezvăluie erorile enorme ale unei epoci, ale unei puteri, ale unui sistem, suferințele unei întregi societăți.

Această monodramă, este un requiem pentru toate viețile nenăscute sau născute și condamnate la moarte sau în orfelinate. Un semn de exclamare să ne asigurăm că acest lucru nu se va mai întâmpla încă o dată în istorie.

Cu: Kinga Újhelyi

Regizor: István K. Szabó

Locație: ZIZ - art and social area, Cluj-Napoca, str.Paris nr. 5-7

Data: 2022.11.06., 18:00

Spectacolul este jucat în limba maghiară, fără posibilitate de supratitrare.

Turneul este susținut de Agenția Culturală Petőfi și organizat de Casele Maghiare Nonprofit Nkft.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

we also recommend


LO-LI-TA a LO-VE story
19:00 - Sunday, 30 April
LO-LI-TA a LO-VE story
Teatrul Apropo
CASSANDRA
20:00 - Saturday, 22 April
CASSANDRA
Apollo111 Teatrul
Trebuie să vorbim
19:30 - Friday, 28 April
Trebuie să vorbim
Teatrul Apropo