„Povestea numărului π” - discuție cu Liviu Ornea, Radu Gologan și Vlad Zografi

Despre istoria celei mai cunoscute constante din matematică.
„Povestea numărului π” - discuție cu Liviu Ornea, Radu Gologan și Vlad Zografi Despre istoria celei mai cunoscute constante din matematică.

„Povestea numărului π” - discuție cu Liviu Ornea, Radu Gologan și Vlad Zografi

Despre istoria celei mai cunoscute constante din matematică.

Marți, 18 februarie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, matematicienii Liviu Ornea și Radu Gologan și Vlad Zografi, coordonatorul colecției Știință a Editurii Humanitas, vor vorbi despre π, una dintre constantele fundamentale din matematică. În cartea de la care pornește discuția, Povestea numărului π de Pietro Grecoistoria lui π este integrată în istoria matematicii - avansurile datorate unor mari minți ale științei și secolele de stagnare - și apoi în fluxul istoriei umanității.

Nici un alt număr n-a dobândit celebritatea (matematică și nu numai) de care se bucură numărul π, raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul lui. Urmărindu-i destinul încă din antichitatea egipteană și mesopotamiană, Pietro Greco ajunge să refacă, la nivelul evoluției conceptelor, o bună parte din istoria matematicii, în care apar personaje marcante: Arhimede, Newton, Euler, Cantor. Și, în același timp, autorul surprinde cu finețe poezia de care se înconjoară acest număr care de milenii ne stimulează imaginația.

„Natura tocmai dezvăluită a raportului dintre circumferinţă şi diametru pare înconjurată de o aură filozofică, iar aceasta ridică imediat constanta la nivelul unui parametru fundamental al universului şi al cercetării raţionale a realităţii. În plus, ne obligă să formulăm o serie de întrebări: care e natura acestui număr? Există cu adevărat ceva profund în constanta asta?“ –Pietro Greco

După studii de chimie, Pietro Greco s-a specializat în jurnalism pe teme ştiinţifice, fiind autorul a numeroase cărţi de popularizare, între care: Evoluzioni (1999), Pianeta Acqua (2004), Einstein e il ciabattino (2004), La scienza e l’Europa (apărută în mai multe volume între 2014 şi 2019). A condus un masterat de comunicare ştiinţifică la Şcoala Internaţională Superioară de Studii Avansate de la Trieste.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe