fbpixel
Skip to main content

Humans | Bodies | Images - spectacol

Humans | Bodies | Images - spectacol De Ioana Marchidan

Humans | Bodies | Images - spectacol

De Ioana Marchidan

Despre body shaming prin dans contemporan.

“Deviza mea e ‘cu cat mai slaba, cu-atat mai bine’ asa ca va dati seama foarte usor ca am o motivatie foarte puternica sa dau atentie acestui subiect.

Ne gandim la dans ca la o forma fizica in miscare abstracta, capabila sa contina si sa transmita idei si emotii. In acest sens nu ne putem gandi la dans fara sa ne gandim la corp. La estetica si pregatirea lui. Ce inseamna aceasta pregatire? Ani de zile de antrenamente intense, de sacrificii imense si nu de putine ori, de body shaming in cantitati insuportabile. Estetica corporala a dansatorilor in miscare reprezinta o mare parte din aprecierea pe care o avem fata de acestia cand ii vedem performand. Cu ce costuri vine aceasta estetica si ce inseamna sa faci performanta? Cu ani de devotament. Cu zeci de restrictii. Cu o trauma care se instaureaza insidios si ramane acolo, agatata in minte. Ani de zile de voci care condamna, care ridiculizeaza, care cearta se transforma in ani de zile in care acele voci devin fara sa stim propria voce din interior care continua sa ne condamne, sa ne ridiculizeze, sa ne certe.” Ioana Marchidan

Conceptul spectacolului “Humans | Bodies | Images” a fost dezvoltat pornind de la experienta personala a coregrafei in anii de pregatire in scoala de balet si extins catre o perspectiva mai larga care cuprinde impactul pe care il are body shamingul in prezent. Performance-ul nu urmareste o poveste anume ci este compus din momente distincte inspirate de povestile reale ale unor oameni care au dorit sa-si impartaseasca experienta proprie in cadrul etapei de cercetare din proiect.

Pornind de la aceste istorisiri, dramaturgul Mihaela Michailov a creat o serie de texte ce completeaza unele momente coregrafice si transmit mai clar intentia Ioanei Marchidan de a atrage atentia asupra gravitatii impactului negativ pe care il are body shamingul in dezvoltarea noastra, mai ales in perioada copilariei si adolescentei.

O parte importanta a rezultatului final consta in abordarea performerelor Mariana Gaviciuc, Simona Dabija si Teodora Velescu si implicarea acestora in constructia spectacolului printr-o atitudine creativ-colaborativa si prin adaugarea unor fragmente reale din propria experienta cu subiectul body shamingului.

Esenta momentelor identifica si portretizeaza raportarea noastra la corp in arta, in fashion, in mass media, in educatie si in familie, marcand diverse diferente in functie de varsta sau gen. Spectacolul este creat astfel incat sa poata fi usor interpretat si urmarit de o varietate larga de spectatori dar ne dorim cu precadere sa fie accesibil adolescentilor pentru ca stim ca varsta aceasta este una din cele mai vulnerabile.

“Imi doresc ca oamenii sa devina atenti si sa chestioneze de ce se simt nepotriviti, incompleti, prea mult sau prea putin. Vreau ca spectacolul acesta nu doar sa atraga atentia asupra impactului negativ al body shamingului dar si sa ii ajute pe cei care il vad sa isi dea seama ca nu sunt singurii afectati, indiferent de cum arata, ce varsta sau gen au si ca e momentul sa ne acceptam si apreciem noi pe noi si unii pe altii. Sa ne dam seama ca vocea aia care ne spunem ca nu suntem ‘cum trebuie’ nu e a noastra si mai e si gresita.” Ioana Marchidan

Coregrafie si concept: Ioana Marchidan

Performere: Teodora Velescu, Mariana Gavriciuc, Simona Dabija

Dramaturgie texte: Mihaela Michailov

Asistent coregrafie: Arcadie Rusu

Muzica si Sound design: Alexandru Suciu

Lighting design and Graphic design: Hermina Stanciulescu

Partenerii proiectului

Co-finantator: AFCN

Co-producatori: Asociatia Dance Spot si Linotip Centru Independent Coregrafic

Parteneri media

The institute

Radio Romania Cultural

Eventbook

“Humans | Bodies | Images” este un proiect cultural co-produs de Asociatia Dance Spot si Linotip Centru Independent Coregrafic, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Location
Date
Price
Order
Location
Date
19:00 - Sunday, 10 December 2023
Order

60 lei (preț întreg)


Order

45 lei (preț redus elevi/studenți)

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend