Despre volumul „Dincolo de tranșee: Cum au trăit maghiarii din Transilvania Marele Război și Trianonul“

Despre volumul „Dincolo de tranșee: Cum au trăit maghiarii din Transilvania Marele Război și Trianonul“ dezbatere joi, 9 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Despre volumul „Dincolo de tranșee: Cum au trăit maghiarii din Transilvania Marele Război și Trianonul“

dezbatere joi, 9 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Lansare de carte: „Dincolo de tranșee: Cum au trăit maghiarii din Transilvania Marele Război și Trianonul“

Vă invităm joi, 9 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o dezbatere cu jurnaliștii Sabina Fati și Marian Voicu și istoricul Daniel Cain, moderată de Radu Gârmacea, redactor-șef al Editurii Humanitas, pe marginea volumului „Dincolo de tranșee: Cum au trăit maghiarii din Transilvania Marele Război și Trianonul“, texte din jurnale și memorii alese și adnotate de Nándor Bárdi și Judit Pál, apărute recent la Humanitas, în colecția Istorie, în traducerea lui S. Skultéty.

Euforia patriotică, mobilizarea, invazia română, întoarcerea frontului, înfrângerea Puterilor Centrale, disoluția Imperiului, pierderea Transilvaniei și schimbarea stăpânirii, Trianonul – cum au trăit maghiarii transilvăneni anii Primului Război Mondial?

Acolo unde vecinătatea Celuilalt face parte din cotidian, nu putem lupta cu resentimentele memoriei colective decât prin refuzul propagandei și prin deschiderea onestă, sinceră, empatică. Acest volum de mărturii este o premieră în spațiul românesc. El spune povestea Marelui Război cu vocea oamenilor care l-au trăit: simpli țărani, preoți de țară, militari, intelectuali, doamne din înalta societate, primari, miniltri, deputați. Din toate aceste glasuri, puse laolaltă cu măiestrie și cu deplină competență documentar-istorică, ajunge până la noi, vie, o lume despre care până acum n-am vrut să știm nimic.

Editura Humanitas publică, începând cu anul 2014, o întreagă serie dedicată trecerii unui secol de la Marele Război: restituiri istorice precum volumele semnate de Vasile Th. Cancicov, G. Topîrceanu, Grigore Procopiu, Ioan Dragu, Lupu C. Kostaki, Gerhard Velburg, Ethel Greening Pantazzi, contele de Saint-Aulaire, generalii Monkevitz și Vinogradski, precum și scrieri inedite, descoperite și aduse în atenția publicului sub îngrijirea unor istorici reputați: jurnalele de război, însemnările sau memoriile unor personaje precum regina Maria, Louis Basset, Costin Petrescu, Marcel Fontaine, Constantin Ionescu, Nicolae S. Șucu sau Raul Dona. Acest demers de cercetare și recuperare a memoriei unic în peisajul cultural românesc se întregește cu prezentul volum, care aduce lumină asupra unui subiect tratat până acum sumar și mai ales propagandistic.

Cartea este disponibilă în librării și online, și pe site-ul LibHumanitas.ro: https://www.libhumanitas.ro/dincolo-de-transee-nandor-bardi-judit-pal-hu003357-1.html

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe