Avem oare cu toții destin?

Conferință susținută de Gabriel Liiceanu, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu
Avem oare cu toții destin? Conferință susținută de Gabriel Liiceanu, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu

Avem oare cu toții destin?

Conferință susținută de Gabriel Liiceanu, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu

Destin are orice ființă umană care se așază sub un ideal, fie acesta profesional, moral sau civic și care iradiază într-o măsură sau alta asupra comunității din care face parte. Fiecare om poate să vrea, sau măcar să încerce, să dea vieții un sens. Întrebarea e câți oameni sunt dispuși să-și asume ca slogan al vieții propoziția noiciană  „Ce bine că viața nu are un sens! Pot să-i dau eu unul“.

Există oameni care, prin tot ce fac în discreția dăruirii lor, țin lumea pe orbită. Așa cum există alții care o împing înainte. Pe scurt spus: fără truda tăcută și ritmică a primilor, viața oamenilor n-ar fi existat; fără faptele celorlați, am fi molfăit și astăzi carne crudă într-o peșteră. Destinul este partitura omenirii în care se împletesc, într-o splendidă armonie finală, vocile celor ce poartă desagii lumii în spate cu vocile celor care sunt deschizători de noi lumi.

GABRIEL LIICEANU, scriitor, autor de „literatură personală“, a constituit, prin cărţile sale, repere pentru diferitele variante ale acestui tip de discurs, începând cu Jurnalul de la Păltiniş (1983), ale cărui teme centrale sunt raportul maestru–discipol şi importanţa culturii într-o epocă totalitară. Au urmat Epistolar (1987), Declaraţie de iubire, Uşa interzisă, Scrisori către fiul meu, Întâlnire cu un necunoscut, Caiet de ricoșat gânduri, Impudoare. În paralel cu volumele în care autorul construieşte ceea ce francezii numesc l’écriture du moi, Gabriel Liiceanu a publicat în ultimii ani o serie de cărţi eseistice, filozofice şi de implicare în „viaţa cetăţii“: Despre minciună, Despre ură şi Despre seducţie, Estul naivităţilor noastre, Dragul meu turnător, Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile, România, o iubire din care se poate muri, Nebunia de a gândi cu mintea ta, Continentele insomniei, Așteptând o altă omenire, Ludice, Isus al meu, Despre destin (dialog cu Andrei Pleșu).

CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU este jurnalist la TVR din 1994. A făcut filme documentare, premiate la festivaluri naționale și interna­ționale. Este realizatorul emisiunii Garantat 100%, care a aniversat, în octombrie 2019, douăzeci de ani de existență. Scrie teatru, unele dintre textele sale regăsindu-se în repertoriile curente ale unor teatre din București, Sibiu și Cluj. De mai mulți ani, semnează o rubrică în revista Dilema veche. Este conferențiar asociat la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj, unde predă cursuri de storytelling și narațiuni vizuale.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe