Cum se nimicește un demon și cum înving religiile

Cum se nimicește un demon și cum înving religiile Conferință susținută de Catherine Nixey, urmată de un dialog cu Cătălin Striblea

Cum se nimicește un demon și cum înving religiile

Conferință susținută de Catherine Nixey, urmată de un dialog cu Cătălin Striblea

În filmele de la Hollywood – și în unele cărți de istorie – povestea răspândirii creștinismului în Imperiul Roman pare foarte simplă. E o poveste cu oameni răi, romanii cruzi care îi prigonesc pe creștinii nevinovați, adevărați eroi azvârliți în fața leilor, și final fericit (creștinii cuceresc în cele din urmă Imperiul Roman). Realitatea este însă mult mai complexă, iar creștinii n-au fost chiar atât de blajini pe cât au unii impresia. Creștinii din vechime nu credeau doar că religia lor era cea mai bună și cea corectă, ci și că toate celelalte religii erau greșite, chiar demonice. Pentru a se asigura că mesajul lor va domina Imperiul Roman, primii creștini (niște zeloți bărboși, înveșmântați în haine cernite, așa cum îi prezentau criticii lor) au sfărâmat statui, au desfigurat și nimicit temple și chiar au ars biblioteci întregi. În cele din urmă creștinismul a preluat puterea, iar împărații creștini au dat lege după lege prin care i-au înfierat pe adepții religiilor păgâne ca pe niște „nelegiuiți“, instaurând creștinismul drept singura religie îngăduită și adevărată. Lucrurile au mers bine, iar astăzi există peste două miliarde de creștini.

Dezbaterea de față este despre cele petrecute atunci și de ce aceste lucruri contează și în ziua de astăzi.

CATHERINE NIXEY este jurnalistă la The Economist și autoarea bestsellerului Epoca întunecării: Cum a distrus creștinismul lumea clasică, distins cu premiul pentru nonficțiune al Societății Regale de Literatură. A studiat literatura clasică greacă și latină la Universitatea din Cambridge, și apoi, vreme de câțiva ani, a predat limbi clasice. Epoca întunecării este prima ei carte. Volumul a stârnit numeroase controverse, a fost deja tradus în cinci limbi, iar în 2018 a fost desemnată cartea de istorie a anului de The Daily Telegraph, The Spectator, The Observer, BBC History Magazine și The New York Times.

CĂTĂLIN STRIBLEA lucrează în presă de 30 de ani. A făcut televiziune, dar rămâne cu siguranță om de radio. Astăzi, îl găsiți la Radio Europa FM, unde realizează emisiunea România în Direct. E prezent aproape zilnic pe blogul său striblea.ro, iar de trei ani realizează podcastul Vorbitorincii, alături de Radu Paraschivescu.

Eveniment prezentat de MARIUS CONSTANTINESCU, jurnalist cultural şi realizator TV.

Partener principal: Dedeman

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Asociația ARCCA, Editura Humanitas, Hotel Cișmigiu, DS Automobiles, Știrile PROTV, Weekend Adevărul, Europa FM, Radio România Cultural, RFI România, Euronews România, Hotnews.ro, Contributors.ro, PressOne, Veridica.ro

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe