fbpixel
Skip to main content

Aniversare Neagu Djuvara - 100 de ani

cu participarea lui Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu

Aniversare Neagu Djuvara - 100 de ani cu participarea lui Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu

Miercuri, 31 august, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, îl sărbătorim pe Neagu Djuvara cu prilejul celor 100 de ani pe care îî împlineşte în această zi. La eveniment  vor vorbi Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu. Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prealabile prin EVENTBOOK în limita celor 100 de locuri disponibile.

 

„La 73 de ani, când Îngerul compasiunii l-a readus în tara, Neagu Djuvara era perfect fertil si alegru, pregatit pentru o noua tinerete, pe care a trait-o alaturi de noi cu o intensitate, o pasiune intelectuala si o distinctie a civilizatiei admirabile. Cine a avut ochi de vazut a putut vedea. Cine a avut urechi de auzit a putut auzi. Mai mult decât a facut Neagu Djuvara pentru noi nici pietrele nu pot striga. Îngerul compasiunii pentru suferintele irosite în istorie ni l-a adus, iar el si-a facut cu asupra de masura datoria de a ne arata, în carne si oase, noua, celor care am uitat, ce înseamna sa fii civilizat si european într-o maniera curat româneasca."" (Horia-Roman Patapievici)

„Dupa decenii întregi în care istoria a trebuit sa se strecoare, ca disciplina, printre nenumarate clisee ideologice, sa navigheze printre adevaruri camuflate, desfigurate sau ocolite, sa accepte o îndelungata asceza, care risca sa produca standardizarea ireparabila a discursului istoric, Neagu Djuvara a readus la rampa istoria vie, istoria ca istorisire, istoria colocviala, prietenoasa, seducatoare, libera de staif catedratic si de exigente conjuncturale. Lucrarile sale au, de aceea, un efect terapeutic, purificator: ele curata, fara dureri, plamânii neoxigenati ai cititorului autohton si convertesc normativitatea solemna a istoriei de cabinet în pofta vitala de cunoastere, în obiect al curiozitatii tineresti si al bucuriei."(Andrei Plesu)

„Locul pe care-l ocupa domnul Djuvara în viata publica româneasca nu l-a luat de la nimeni si nu va fi niciodata luat de altcineva. Ca l-am cunoscut si ca o personalitate atât de originala sta cu noi de un sfert de veac este o aruncare a zarurilor sortii la fel de norocoasa pentru noi ca acelea care i-au determinat acestui om cotiturile unei vieti într-adevar exceptionale. Numai în societatea noastra, în care el, Neagu Djuvara, este supravietuitorul unei civilizatii morale moarte, poate sa fie cineva un fenomen cultural de unul singur." (Andrei Pippidi)

„Mai întâi m-a cucerit personajul Neagu Djuvara. Un ADN cu blazon de boierie sadea pe linie materna si ighemonikon diplomaticesc dinspre tata, plus fibra armâneasca la care balcanismul aburos cataonic din vinele mele a percutat euforic fara ezitare. Diplome sorbonarde în Istorie si Drept. Patriotic-romantice înrolari ofiteresti pecetluite cu subtile misiuni politice de anvergura nationala (si consecinte continentale) la nici treizeci de ani. Studii caftanite de Raymond Aron. Un exil împanat institutional cu mult disputatele conturi prevazator alimentate de «bietul» Ica Antonescu, dar si cu Cioran, Eliade, Visoianu, Brutus Coste, Ionesco & Co. Abordari ale istoriei la nivel de Toynbee, dublate de misiuni secrete si comandouri parasutate, ambiguu pastorite de spionajul francez si american...“ (Dan C. Mihailescu)
 

we also recommend

voucher valabil 12 luni de la achiziție
Fii pilot la inaltime la mansa unui Diamond 20 Katana


Aeroportul Internațional Tuzla, Tuzla

Sedinta individuala sau abonament de scrima, pentru spadasinul din tine!
voucher valabil 12 luni de la achiziție
Sedinta individuala sau abonament de scrima, pentru spadasinul din tine!


Bucuresti

Tir in poligon de tragere in Cluj, experienta de adrenalina si miscare
voucher valabil 12 luni de la achiziție
Tir in poligon de tragere in Cluj, experienta de adrenalina si miscare


Cluj-Napoca