TIME IN OUR HANDS TRIO [USA/RO/CH/IT]

Concert Jazz Nights Live
TIME IN OUR HANDS TRIO [USA/RO/CH/IT] Concert Jazz Nights Live

TIME IN OUR HANDS TRIO [USA/RO/CH/IT]

Concert Jazz Nights Live

Luni, 12 februarie, începând cu ora 19, în Sala E. Caudella, Casa Balș Iași, iubitorii muzicii de jazz se vor bucura de o nouă experiență muzicală, eterogenă ca stil și origine culturală: americană, română și elvețiană, oferită de Centrul Cultural German Iași și Goethe Institut București, în parteneriat cu FaPt-Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași.

 

Trei maeștri ai improvizației, Chris Dahlgren (viola da gamba, contrabass), Mircea Tiberian (piano) și Claudio Puntin (bassclarinet, clarinets), într-o performanţă intensă şi plină de originalitate, reimaginează surse muzicale diverse în cel mai nou proiect TIME IN OUR HANDS TRIO.

Prezentat în România la începutul lunii februarie, noul proiect cuprinde piese originale recente, compoziții ale celor trei membri ai săi, cu fundal multicultural, care dovedesc încă o dată cum arta muzicală reunește, trecând peste orice barieră a planurilor mentale și spirituale, reușind să acționeze, totodată, ca un instrument ideal pentru o nouă cultură.

Muzica trio-ului se dezvoltă într-o sinteză impresionantă de influențe muzicale, a cărei naturalețe, stilistică și ca virtuozitate instrumentală, face să fie experimentată ca libertate senzuală și intelectuală. Munca multistilistică a muzicienilor în zona improvizației conceptuale, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească, creează o intersecție cu totul specială care conferă trio-ului coloratura sa individuală, iar publicului o adevărată mostră de autenticitate muzicală.

Cei trei muzicieni lucrează împreună în diferite formații de mai mulți ani. Din 2018, din colaborarea cu pianistul și compozitorul român Mircea Tiberian a rezultat un ansamblu care funcționează ca trio sau cu invitați. În prezent, trio-ul s-a redefinit ca un ansamblu de compozitori și va lucra împreună mai ales în România.

Valențele artistice și profesionale incontestabile i-au îndreptat pe muzicieni și către o carieră academică, toți fiind profesori și conferențiari universitari, considerând că predarea este una dintre cele mai importante activități umane pentru a depăși inexplicabilul.

 

CHRIS DAHLGREN s-a născut la New York și a absolvit Conservatorul de Muzică din Cincinnati și un master în compoziție/muzică experimentală la Universitatea Wesleyan, studiind compoziția cu La Monte Young, Anthony Braxton, Alvin Lucier și Christian Wolff, iar basul cu Barry Green, Francois Rabbath și Dave Holland ș.a. A primit numeroase burse și premii în domeniul compoziției muzicale de la National Endowment for the Arts, Ohio Arts Council și Headlands Arts Center (SUA). După o perioada de activitate la New York, în 2003 se mută la Berlin, unde primeşte oferta de a preda compoziţie şi ansamblu la Jazz Institut Berlin, locuind în prezent în capitala Germaniei. Dahlgren a traversat toate genurile muzicale contemporane, începând cu muzica rock, apoi cantând jazz mainstream în cluburile din Cincinatti. Primele discuri pe care le realizează sunt tributare rock-ului alternativ cu largi deschideri către jazzul modern. În calitate de basist intern al Blue Wisp Jazz Club din Cincinnati, Ohio, a avut ocazia să învețe despre muzica de jazz direct de la unii dintre cei mai mari interpreți americani, precum Herb Ellis, Red Rodney, Red Rodney, John von Ohlen, Art Lande, Charles Tolliver și Joe Lovano. A lansat înregistrări în calitate de compozitor și improvizator la Koch Jazz, CIMP, Not Two, Between-the-Lines, Leo, ESP și alte case de discuri, pe lângă faptul că a cântat pe numeroase înregistrări ale altor artiști. Din 2001 până în 2009 a fost membru regulat al ansamblurilor compozitorului și instrumentistului avangardist Anthony Braxton.

 

MIRCEA TIBERIAN este una dintre personalitățile cu cea mai complexă și spectaculoasă evoluție din muzica de jazz românească a ultimelor decenii. Activitatea sa muzicală s-a concretizat în mii de concerte și peste douăzeci de albume realizate sub propriul nume. Principalele caracteristici ale artei sale improvizatorice și componistice ar fi: un limbaj armonic complex, linii melodice inspirate atât în compoziție, cât și în improvizații, o paletă sonoră și stilistică, înclinația spre soluții neașteptate, de unde și originalitatea muzicii sale. Mircea Tiberian are un rol esențial în pedagogia jazz-ului și a muzicii improvizate din România, fiind inițiatorul primei și celei mai importante secții de jazz și muzică pop din țară, secție pe care o conduce de peste trei decenii.

Tiberian este activ și în domeniul literar, muzicologic și al interferențelor artistice, publicând numeroase articole, cărți sau antologii și fiind autorul mai multor spectacole care includ, alături de muzică, poezie, teatru sau film. A fost distins de cinci ori cu premiul pentru compoziție de jazz al Uniunii Compozitorilor din România, ultima dată în 2012 pentru antologia "Jazz inside out". Alte cărți precum "Sunetul de referință și arcul muzicii occidentale", publicată în 2013 și "Magister musicae în țara surâsului" (2017) s-au bucurat de o primire călduroasă și aprecieri elogioase, atât în domeniul literar, cât și în cel muzicologic.

 

CLAUDIO PUNTIN, originar din Elveția, e un muzician complex și mai ales improvizator de mare clasă. Compozitor de muzică simfonică, electronica, membru în ansalmbluri de muzică veche, Claudio Puntin reușește să acopere o paletă stilistică complexă, de la be-pop la avangardă. El creează lucrări pentru orchestre, coruri și ansambluri combinând organic aspectul acustic cu elemente muzicale electronice și tehnici alternative de interpretare. Actualul său album solo, "Quantum", este inspirat de principiul superpozițiilor din filosofia cuantică. Predă la Universitatea de Muzică din Köln din 1998 și la Universitatea de Arte din Berlin (JIB) din 2012 și ține în mod regulat cursuri internaționale de masterclass despre improvizație, empatie muzicală și ritm, în special pentru muzicieni de orchestră. Activitatea sa solistică și componistică i-a adus numeroase colaborări cu nume importante: Skúli Sverrisson, Samuel Rohrer, Nils Wogram, Steffen Schorn, Hermeto Pascoal, Sidsel Endresen, Fred Frith, Ricardo Villalobos, Lucas Niggli, Wolfert Brederode, Bernhard Meyer. De asemenea, colaborează regulat cu Orchestra Radio din Bavaria,  Lucerne Jazz Orchestra ,WDR Radio Orchestra Cologne, Ensemble Modern , WDR Big Band,  NDR Bigband etc. Îl descrie pe Sergiu Celibidache ca fiind cel mai important profesor al său, iar din 2020 își conduce propria casă de discuri 1.61Records.

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

nous vous recommandons


Psych Kicks: Bo Ningen
20:00 - Jeudi, 28 Novembre
Psych Kicks: Bo Ningen
Club Control
SoNoRo New Year's Concert
19:30 - Samedi, 28 Décembre
SoNoRo New Year's Concert
Ateneul Român
ctrl NIGHTS: VIL [PT]
23:00 - Vendredi, 22 Novembre
ctrl NIGHTS: VIL [PT]
Club Control