fbpixel
Skip to main content

Teme de colecție: «Amor». Invitați: José Almar și Dan Coman

Teme de colecție: «Amor». Invitați: José Almar și Dan Coman

Teme de colecție: «Amor». Invitați: José Almar și Dan Coman

Amor. Arhetip surprins în cadențe de tango și respirații de filosofie poetică.

Invitați: José Almar și Dan Coman

Palatul ASTRA va găzdui luni, 28 noiembrie, de la ora 18:00, un nou recital de poezie în concert, la cea de-a doua temă de compoziție propusă în cadrul Stagiunii «Teme de colecție».

Prima temă din istoria universală a artei a fost: „Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră” de F. Mendelssohn. Lucrarea a inspirat conceptul celui de-al doilea eveniment prin care vor fi aduse noi ofrande moderne arhetipului «Amor».

Invitați vor fi:

chitaristul de tango - jazz José Almar

poetul și filosoful Dan Coman

Piese de tango și soul argentinian, cunoscute și mai puțin cunoscute, aranjate pentru acorduri între voce și chitară vor construi, cu ajutorul emoției din public, o primă formă dinamică a arhetipului evocat.

Pauzele de respiro specifice muzicii de tango vor lăsa loc poeziei pentru completarea compoziției. Scriitorul invitat va citi o serie de poeme grupate sub tema „întotdeauna mintea a fost mai puternică decât inima”, lansând indirect o invitație către public de a proba atent afirmația în forurile interioare.

La finalul serii, portretul rezultat al temei de colecție va străluci prin calitățile acustice deosebite ale Sălii Festive a Bibliotecii ASTRA.

Doar mulțumită participării auditoriului așteptat toate aceste calități ale evenimentului se vor putea materializa pe deplin ca nouă sursă de inspirație pentru fiecare ascultător.

*

José cântă nu doar tango, dar și soul argentinian, piese tradiționale argentiniene aranjate pentru voce și chitară, printre care și piese cunoscute în rândul iubitorilor de tango argentinian. Muzica sa este plină de accente calde de jazz, balade tradiționale, piese instrumentale și vocal-instrumentale.

José Almar ar putea fi descris ca un artist renascentist al secolului 21: cântăreț, chitarist, dansator de tango, pictor și co-autor, actor, designer digital, profesor și lista poate continua.

S-a născut în Buenos Aires, Argentina, în 1984. A făcut primii pași în domeniul artei în 1996. Muzică și dans, în anuș 1999. Începând cu anul 2006, José a călătorit în întreaga lume și a predat pe 3 continente, 20 de țări și prea multe orașe ca să fie enumerate.

DAN COMAN s-a născut în 1975, în Gersa.  A debutat editorial cu anul cîrtiţei galbene, Editura  Timpul, Iaşi,  2003 (Premiul de debut al USR, Premiul Mihai Eminescu – Opera Prima). Au  urmat volumele: ghinga, Editura Vinea, Bucureşti, 2005,  Dicţionarul Mara (ghidul tatălui, de la 0 la 2 ani),  Editura Cartier, Chişinău, 2009 (Premiul Radio România Cultural) și Insectarul Coman, Editura Charmides, 2017. A publicat de asemenea volumele de proză Irezistibil, Ed. Cartea Românească, 2010, Parohia, Ed. Cartea Românească, 2012, Căsnicie, Ed Polirom, 2015, aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată, Ed. Polirom, 2019, Ce preferi?, Ed Polirom 2022 și două cărți pentru copii: Moara de frig, Editura Cartier, 2017, Plictisitoarea vacanță de vară a fraților Rățoi, Editura Arthur, 2021.

Următorul eveniment al Stagiunii «Teme de colecție» va avea loc luni, 12 decembrie, de la ora 18:00, tema fiind dezvăluită în curând.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe