Suflet. Peisaje muzicale din Carpați și Himalaya

Suflet. Peisaje muzicale din Carpați și Himalaya

Suflet. Peisaje muzicale din Carpați și Himalaya

Sărbătoriți începutul primăverii cu un eveniment inedit, ce aduce împreună muzica tradițională din România și India!

Prin confluența instrumentelor de suflat din cele două spații culturale, artiștii vă vor delecta cu interpretări surprinzătoare ale unor piese de folclor românesc autentic împletite cu muzică clasică indiană.

În mâinile Narcisei Băleanu, naiul dă glas celor mai reprezentative expresii muzicale ale sufletului românesc, de la duioșia doinei, până la energia explozivă a sârbelor.

Bhaskar Das redă prin flautul său din bambus esența civilizației indiene. De această dată, pe lângă compozițiile de muzică clasică, îl veți asculta interpretând un repertoriu inspirat din diversitatea anotimpurilor și a festivalurilor indiene.

Amit Mishra, reprezentant de seamă al tradiției de tabla din străvechiul oraș Varanasi, adaugă prin percuția sa dinamism și pasiune întregii prezentări muzicale.

Veniți să ne întoarcem privirea spre origini, să ne conectăm cu tradiția și să construim punți de legătură între suflete, prin sunetul universal al muzicii.

Organizator: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India.

Sponsor: Organic India

NARCISA BĂLEANU / nai și voce

Narcisa Băleanu este mesager al cântecului popular din Mehedinți și un artist cu implicare deosebită în conservarea muzicii tradiționale românești, preocupată de artă, de comunicare și de poezie. Debutul muzical său muzical a avut loc la vârsta de 7 ani, când a cântat la concursul „Floarea din Grădină”, la Sala Radio, București, acompaniată de Orchestra Populară Radio.

Narcisa și-a realizat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, Specializarea NAI, la clasa profesorului Dalila Cernătescu. Este, de asemenea, absolventă a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală, Specializarea Arta Interpretării Caracterelor Dramatice, la clasa profesorului Marian Râlea.

În prezent este profesor de Nai la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" București și profesor de canto la Școala de Muzică Populară Românească din București, realizează Topul "10 Voci de 10" la Radio România Antena Satelor și susține spectacole la Teatrul Național București, cu piesa de teatru "Eu nu Contez!".

Cu vocea, naiul și cântecul său a cucerit auditoriul sălilor de spectacol atât din România, cât și din străinătate, prin numeroase turnee realizate în țări precum Serbia, Franța, Austria, Ungaria, Grecia, Ucraina, Marea Britanie, Rusia, Italia, SUA.

BHASKAR DAS / bansuri

Bhaskar este unul dintre tinerii maeștri ai muzicii clasice indiene la bansuri. S-a născut în orașul Prayagraj, fiind inițiat în muzică de tatăl său, Pandit Gopal Das, unul dintre pionierii muzicii clasice indiene la clarinet. A primit prima lecție de flaut la vârsta de trei ani de la Pandit Bholanath Prasanna, profesorul celebrului muzician Pandit Hariprasad Chaurasia. Talentul lui Bhaskar a fost onorat cu premii la numeroase competiții muzicale și de asemenea cu o bursă națională oferită de Guvernul Indian ce i-a permis să-și finalizeze masterul de la Universitatea Hindusă din Banaras, Magna Cum Laude.

Bhaskar este recunoscut de Consiliul Indian pentru Relații Culturale și a avut șansa de a-și prezenta muzica în concerte naționale și internaționale în țări precum Elveția, Franța, Italia, Olanda, Germania, România, Marea Britanie, Spania, Slovenia, Dubai, Thailanda și Africa de Sud. A avut marele privilegiu de a susține o reprezentație în fața Primului Ministru Narendra Modi și a Regelui Filip al Belgiei. În prezent trăiește în orașul cinematografiei, Mumbai, unde aplică esența sistemului tradițional al muzicii clasice în proiecte moderne și colaborări cu diverse genuri muzicale.

AMIT MISHRA / tabla

Amit Mishra reprezintă renumita tradiție de muzică clasică indiană numită Banaras Gharana. S-a născut în Varanasi, unul dintre cele mai vechi orașe din lume și un important centru spiritual și muzical al Indiei. După formarea inițială în muzica clasică vocală, a dezvoltat un interes sincer pentru percuția tablei și a început să învețe sub ghidarea tatălui său, Pandit Kishor Kumar Mishra. După ce s-a concentrat integral pe studierea acestui instrument, a primit inspirație din partea bunicului din partea mamei, Padmabhushan Pandit Samta Prasad Mishra, un maestru de tabla foarte respectat.

Amit a învățat, de asemenea, sub îndrumarea muzicianului de renume internațional Pandit Sharda Sahai, un descendent direct al fondatorului stilului muzical Banaras Gharana. I-a însoțit pe scenă pe unii dintre cei mai buni cântăreți și dansatori clasici precum: Girija Devi, Birju Maharaj, Sitara Devi, Sonal Mansingh, Ajay Pohankar, Channu Lal Mishra, Sunaina Hajarilal. Amit a susținut concerte și ateliere în India și în numeroase țări din lume, precum Franța, Japonia, Belgia, SUA, Columbia, Singapore, Tailanda, Malaezia, Germania, Italia, Ungaria, Elveția, Spania, Marea Britanie, Sri Lanka, Peru, Argentina, Olanda, Nepal, Hong Kong.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe