fbpixel

Stefan Stoianovici | Mark Lockheart & Steve Lodder | Colin Vallon & Matthieu Michel

Stefan Stoianovici | Mark Lockheart & Steve Lodder | Colin Vallon & Matthieu Michel Jazz in Church

Stefan Stoianovici | Mark Lockheart & Steve Lodder | Colin Vallon & Matthieu Michel

Jazz in Church

Stefan Stoianovici: Ștefan Stoianovici este compozitor si pianist român de jazz. Acesta a absolvit secția de compoziție - jazz/muzică ușoară a UNMB, iar în prezent este masterand la secția de 'Stil și Limbaj Compozițional', sub îndrumarea maestrului Dan Dediu. Muzica lui se definește, în mod special, prin caracterul său organic, manifestat la nivelul limbajului și al tehnicii compoziționale, însă menținut într-un context formal atent controlat. Astfel, el își propune îmbinarea a două dimensiuni estetice complementare: cea a improvizației si cea a organizării. Această abordare stilistică, deși personală, rămâne profund ancorată în tradiția jazz-ului si a muzicii occidentale culte.

Mark Lockheart / Steve Lodder: Maiestuosul proiect muzical și discografic ‘SalvatorMundi’ constă în dialogul bogat, nuanțat, solemn între două instrumente care aici, la Jazz In Church, fac (și nu pentru prima oară) în mod strălucit pereche: saxofonul, în fapt, prin timbrul acestuia, însuși întregul jazz, și orga de biserică, atotcuprinzătorul instrument al tuturor tonurilor, botezată de cronicar cândva ‘naiul lui Dumnezeu’. Nu sunt singulare aceste duo-uri saxofon/orgă, ba două dintre cele mai cunoscute îl au drept star jazzist pe chiar saxofonistul John Surman, semn că e loc de multă satisfacție și nevoie de talent autentic într-o atare întreprindere, însă anumite elemente îl particularizează pe cel cu care ne delectăm de această dată. Culmea, la fel de britanic, sută la sută, precum și cele evocate mai sus.

Propus și (parțial) compus de JohnAshton-Thomas (1961), albumul ‘SalvatorMundi’ este imprimat pentru disc în Temple Church din Londra, un lăcaș de cult construit drept sediul din Anglia al Templierilor în urmă cu nouă secole, biserică a cărei acustică imensă și muzicalitate de excepție a orgii o recomandă din plin drept locația ideală și despre care cei, până la urmă, trei co-participanți, spun că este parte esențială a proiectului. În varianta de studio îi întâlnim pe foarte cunoscutul saxofonist MarkLockheart (1961), o cunoștință mai veche a publicului bucureștean, devenit notoriu cu Polar Bear, un foarte prolific și versatil artist care nu se află câtuși de puțin la întâia imersiune în universul crossover,  dându-i, în SalvatorMundi, replica organistului Roger Sayer, directorul muzical al Temple Church și un foarte cunoscut virtuoz al orgii de biserică, faimos în lumea mare prin apariția pe coloana sonoră a peliculei Interstellar.

La București, Lockheart la saxofoane va fi însoțit de Steve Lodder la orgă, cuprinzând, cum spuneam, atât piese originale marca John Ashton-Thomas, cât și lucrări ale englezilor Purcell, Tallis, Stanford, Byrd sau John Blow, compozitorul de secol 17 al piesei-titlu. La prima vedere am zice că nu despre jazz vorbim aici, dar chiar de piesele însele nu par a aparține unei construcții muzicale bine știută drept jazz, avem de a face cu improvizația tipică acestuia, cu atmosfera bogată, cu paleta sonoră amplă și foarte colorată pe care ne poartă ambele instrumente.

Collin Valon / Matthieu Michel: Doi muzicieni foarte diferiți din țara preciziei, a dulciurilor și seriozității ne demonstrează, în colaborarea  din București, într-una dintre rarele ocazii în care îi putem vedea evoluând împreună, că Elveția știe să mențină un nivel extraordinar al pregătirii muzicale, indiferent de generație, de direcția artistică sau de genul abordat.  

Pianistul Colin Vallon (1980) a studiat puțină vreme muzică clasică și a ‘zburat’ ireversibil spre jazz încă din adolescență, excelând ca interpret, ca lider al trioului său, compunând priceput și sensibil un univers cu un tușeu original. Amprenta-i sonoră a devenit inconfundabilă și rezonează perfect cu labelul german ECM Records, cel ce îi editează albumele. De-a lungul a două decenii, partenerii săi de trio au fluctuat, concertele, festivalurile și premiile s-au ținut lanț, pe toate continentele, însă zona de introspecție muzicală, cea în care liderul își conduce audiența, a rămas la fel de profundă și de lirică.

Matthieu Michel (1963) este un trompetist și fligornist extrem de apreciat în jazzul European, care, așa cum îi șade bine jazzman-ului de înaltă clasă, știe a fi și lider al propriilor formule, și parte în cele ale altor artiști, contribuind cu vocea instrumentelor sale la amprenta caracteristică a muzicii actuale așa cum este aceasta definită, răspândită și consumată pe bătrânul continent. Devenit șef de trupa încă din 1986, Matthieu exhibă cel mai adesea apetitul pentru cvartet și cvintet, dar nu ezită nici în a se alătura pe scene sau în studiouri unor alți mari muzicieni, precum R. Galliano, J.Kuhn, M. Benita sau frații Muthspiel.

Pianistul Vallon și trompetistul Michel au funcționat, în urmă cu doar cinci ani, într-un grup de jazz-rock psihedelic zis Ocre, o dovadă în plus de câtă libertate se pot bucura artiștii netributari vreunui dogmatism, pentru ca, în 2018, să se lase cooptați de către chitaristul austriac în Wolfgang Muthspiel Chamber Trio. Numele trupei ne dă anumite indicații privind teritoriile ce apar pe radarul celor trei, jazzul și muzica de cameră contopindu-se adesea, cu multă măiestrie, în ceea ce se cântă astăzi pentru urechile unui public inițiat sau doar pentru bucuria unor artiști versați.  Ei bine, în varianta minimalistă din București, a duetului, cea mai intensă în comunicarea dintre artiști, vom regăsi, și mai rafinate, trăirile și experiențele acumulate de către autori fie pe cont propriu, fie împreună, totul montat cu fantezie și farmec pentru a fi istorisit curioșilor.

Accesul în sală se face începând cu ora 18:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului. 

Detalii pe http://www.jazz.ro.

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe