fbpixel
Skip to main content

Sărbătoarea Muzicii

Sărbătoarea Muzicii

Institutul francez din România prezintă în premieră pe 21 iunie de la ora 19:00 la cinema Elvire Popesco un concert extraordinar cu ocazia Sărbătorii muzicii. Ediția de anul acesta va avea că protagonist pe Jean-François Zygel alături de cîțiva invitați speciali.

Muzician strălucit, pianist și compozitor, Jean-François Zygel este un virtuoz al improvizației, al acestei arte a invenţei şi a momentului. Amestecând compoziție, improvizație și repertoriu, proiectele sale îl conduc să împart scenă cu artiști din zone artistice diferite: Chilly Gonzales, Didier Lockwood, Gabriela Montero, Bobby McFerrin, Michel Portal, Ibrahim Maalouf, Abd Al Malik, Yaron Herman, André Manoukian, Jacky Terrasson, Dan Tepfer, Thomas Enhco, Sly Johnson, Kaori Ito….

Sezonul acesta proiectele în care activează sunt La Seine Musicale la Paris, Orchestre național du Capitole de Toulouse și Philharmonie Luxembourg.

La Conservatorul național superior de muzică din Paris, preda improvizația la pian, o clasa pe care a fondat-o acum douăzeci de ani.

Jean-François Zygel este cunoscut de marele public pentru emisiunile de radio și televiziune prin care inițiază cu grație și erudiție publicul în lumea fascinantă a muzicii clasice. Îl putem regăși regulat pe France inter și France television unde promovează cu umor și pasiune muzica clasică în toate formele ei.

Diversele sale albume au fost lansate de Naïve și Sony.

În septembrie 2019, în piața Ateneului Jean-François Zygel, invitat de Festivalul Enescu, a improvizat un „portret muzical” al Bucureștiului acompaniat de Damian Drăghici, Cătălin Milea și Irina Margareta Nistor. În 2020, Jean-François Zygel s-a întors în România la invitația festivalului clujean TIFF pentru a interpreta un cineconcert pe celebrul „Faust” de Murnau. Anul acesta, chiar înainte de a participa la Festivalul de Film de Comedie de la Timișoara, se oprește la București pentru acest concert de excepție cu ocazia Sărbătorii Muzicii.

Pe 21 iunie, la Elvire Popesco, Jean-François Zygel va avea că invitat pe marele pianist de jazz Lucian Ban, cei doi regăsindu-se pe aceeași scenă în premieră absolută. Recent, Lucian Ban a fost omagiat în The Wall Street Journal pentru extraordinară performanta de a readuce în atenția publicului opera lui Bartok.   

Concertul va continuă cu un moment inedit, în prezența scriitoarei Rozana Mihalache.

Spre seară, după concert, publicul va putea continuă Sărbătoarea muzicii în grădina Institutului cu Ligia Keșișian (DJ set) și Sfichy (acordeon).

Celebrată în peste o sută de țări, Sărbătoarea muzicii împlinește anul acesta 40 de ani de existența. De la crearea conceptului, vocația Sărbătorii muzicii a fost să celebreze toate tipurile de muzică. De la muzică clasică la cea contemporană, Sărbătoarea de pe 21 iunie include cu generozitate toate genurile, celebrind bucuria de crea, de a performa, de a fi împreună.

Va așteptăm la o seară inedită cu muzică, poezie și improvizație.

Parteneri media : RFI România, Radio România cultural, Radio România internațional, Observator cultural.

Partener juridic: Cabinet de Avocat GRUIA DUFAUT