Mircea Tiberian - 50 de ani pe scena jazz-ului

Mircea Tiberian - 50 de ani pe scena jazz-ului

Mircea Tiberian - 50 de ani pe scena jazz-ului

Nadia Trohin voce

Mircea Tiberian pian

Primăvara aceasta cunoscutul pianist, compozitor, muzicolog şi pedagog Mircea Tiberian împlineşte 5 decenii de la debutul său pe scena jazzului profesionist. S-a întâmplat în 1974 la prima ediţie a festivalului de la Sibiu pe când elevul de 18 ani a cântat alături de legendarii jazzmeni Johnny Răducanu - contrabas şi Eugen Gondi - baterie. Deşi momentul respectiv nu ar putea fi numit chiar un recital, efectul asupra publicului şi criticilor a fost semnificativ şi a constituit un punct de cotitură în evoluţia lui Tiberian ca muzician improvizator.

Şi iată că a trecut o jumătate de secol de atunci. Între timp Tiberian a realizat peste 25 de albume discografice sub nume prorpiu, a scris câteva cărţi de muzicologie, 4-5 manuale de jazz, a înfiinţat acum 35 de ani prima formă de învăţământ superior jazzistic din România (unde predă şi acum) a fost director artistic la numeroase ediţii ale unor festivaluri de jazz, a curatoriat câteva stagiuni de concerte, a scris şi performat în spectacole muzicale, proiecte multi-media.

Mircea Tiberian îşi doreşte să marcheze aniversarea a cinci decenii de prezenţă pe scena jazzului prin trei apariţii, fiecare reprezentând o modalitate de expresie pe care artistul a experimentat-o in extenso de-a lungul carierei sale: duo pian şi voce, trio pian - bas - baterie şi last but not least - pian solo.

Seria începe la JazzBook, cu un concert în duo, invitată fiind cântăreaţa Nadia Trohin, care va consta în interpretarea unor piese tradiţionale româneşti prelucrate în spiritul jazzului, cât şi a unor compoziţii semnate de pianist şi concepute într-un idiom de folclor imaginar. Cei doi muzicieni au realizat, pe parcursul a 14 ani de colaborare, numeroase turnee, emisiuni radio şi TV, proiecte de interferenţă între arte şi, nu în ultimul rând, câteva apariţii discografice precum “La margine de Bucureşti”, “Aleea cosmonauţilor”, sau recentul album “Melodiile Bucureştiului de altădată”.

La finalul concertului de la Jazzbook va avea loc prezentarea oficială, a volumului “Melodiile Bucureştiului de altădată”. Aceasta va fi urmată de o sesiune de autografe cu cei doi protagonişti. 

 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe