Mieko Miyazaki & Franck Wolf | Joanna MacGregor & Andy Sheppard

Mieko Miyazaki & Franck Wolf | Joanna MacGregor & Andy Sheppard Jazz in Church

Mieko Miyazaki & Franck Wolf | Joanna MacGregor & Andy Sheppard

Jazz in Church

Mieko Miyazaki / Franck Wolf: Probabil unul dintre momentele cele mai spectaculoase din punct de vedere al ‘echipării tehnice’, nu însă în detrimentul regalării muzicale,  este concertul duo-ului condus de Mieko Miyazaki, artista născută în Tokyo, care ne va introduce în lumea instrumentului Koto, la origine chinezesc, dar care a căpătat o largă recunoaștere și a dezvoltat o solidă tradiție în Japonia.  Echivalentul acestuia în cultura europeană este țitera, vom vedea însă că ruda asiatică este voluminoasă, impresionantă și ca aspect, iar  muzica pe care o revarsă are harul de a ne purta pe depărtate meridiane. Și mai surprinzător, nu doar cu koto ne epatează Miyazaki duo, așa cum în continuare vom afla.

Mieko a urmat cursurile Universității de Arte și Muzică din orașul natal, cu un examen de absolvire (1992) foarte exclusivist, o invitație de a evolua ca solistă în prezența Împăratului, iar de atunci cariera sa a debordat în lumea mare, bucurându-se de discuri, turnee și o critică națională (și nu numai) deosebit de favorabilă. Ambiționată de succesele din Asia și State, își resetează parcursul și se mută în 2005 în Franța, unde în scurtă vreme depășește granița între cvasi-necunoscut (atru ea, artista, cât și pentru exoticul koto) și celebru, navigând între felurite genuri muzicale și parteneri de scenă. Colaborările-i cele mai cunoscute sunt cu Nguyên Lê si cu Michel Benita, fiecăreia corespunzându-i  câte  un album editat la o prestigioasă editură muzicală.

Saxofonist de la vârsta de opt ani, Franck Wolf  a studiat saxofonul și percuția la Conservatorul din Strasbourg. În ultimii 20 de ani a performat pe toate marile scene alături de reputatul chitarist francez Biréli Lagrène, cu care de altfel a și scos patru albume. Este membru fondator straSax și Triophone, și face parte din numeroase grupări muzicale precum Franck Wolf Trio (cu Marcel Loeffler - acordeon și Davide Petrocca - contrabas).  

Este alături de Mieko Miyazaki din 2014, într-un duet care revelează publicului sublima armonie dintre koto și saxofon.  

Joanna Mac Gregor / Andy Sheppard: Orice revedere cu saxofonistul englez Andy Sheppard (1957), un nume foarte mare, aflat în plutonul celor mai aclamați, mai talentați și mai versatili mânuitori ai saxofonului din lume, prezent pe scena principală a jazzului, alături de alte vedete de calibru, timp de patru decenii, este pentru publicul avizat un prilej al sărbătorii, iar pentru neofit o ocazie excelentă de a lua contact cu una dintre cele mai suave, lirice, melodioase, însă totuși extrem de serioase, sobre voci ale instrumentului jazzal emblematic. Mr. Sheppard are o carieră complexă, amplă, imposibil de narat pe scurt, în care se evidențiază colaborarea cu notoria și longeviva pianistă americanî Carla Bley, cu britanicii Sebastian Rochford sau John Paricelli, formulele de trio sau cvartet conduse în nume propriu și fixate pe disc la ECM Records.  

Un loc cu totul aparte în cariera și discografia Andy Sheppard îl ocupă duo-ul în compania compatrioatei sale, unul dintre starurile  scenei actuale de muzică clasică, un ‘artist de (festivalul) Enescu’, pentru a folosi o sintagmă de efect, pianista Joanna MacGregor, moment artistic ce are darul de a juxtapune unii dintre cei mai buni interpreți contemporani într-un rezultat al unei îndelungi colaborări. Lady MacGregor deține câteva titluri, gradații și ordine care nu doar că vorbesc de la sine despre valoarea și personalitatea domniei sale, despre gloria cu care s-a acoperit (ăsta e termenul potrivit, glorie), iar dacă nu am ști sigur, din aceste rânduri, că va veni și ne va vrăji în atmosfera inegalabilă a Bisericii, am putea jura că o atare  întâlnire este de-a dreptul improbabilă. Pianist de carieră, excelând atât alături de cele mai mari orchestre ale lumii și dirijorii potriviți lor, dar și în ansambluri de muzică de cameră, în muzica nouă și Bach, în Chopin, Satie și Scarlatti, compozitor, dirijor la rându-i, curator al mai multor festivaluri, șef al Catedrei de Pian a Academiei Regale de Muzică din Londra și profesor la Universitatea din Londra… Comandor al Imperiului Britanic - cea mai înaltă distincție acordată de Regină - … până și computerul care prelucrează aceste rânduri este copleșit.

Accesul în sală se face începând cu ora 18:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului. 

Detalii pe http://www.jazz.ro.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe