fbpixel
Skip to main content

Lucian Ban & Alex Simu

Concert de lansare a albumului Free Fall

Lucian Ban & Alex Simu Concert de lansare a albumului Free Fall

Pianistul newyorkez LUCIAN BAN și clarinetistul ALEX SIMU din Amsterdam celebrează lansarea albumului FREE FALL editat de prestigioasa casă americană Sunnyside Records. Doi muzicieni de origine română, unul naturalizat american la New York, iar altul stabilit in Olanda se întâlnesc într-un proiect unic, inspirat de legendarul clarinetist american Jimmy Giuffre, una din figurile cheie ale jazz-ului modern.

Albumul este inregistrat în concert la Institutul Francez din București în februarie 2018. 

FREE FALL s-a bucurat aproape instantaneu de elogiile presei de specialitate din SUA și Europa. Platforma Bandcamp numește Free Fall „Jazz Album of the Month” în februarie 2019, iar în iunie revista germană STEREO Magazine acordă 5* stele albumului desemnândul „CD des Monat” .

În All About Jazz criticul de jazz american Peter Hoetjes descrie albumul drept „O licărire de geniu compozițional, albumul mergând dincolo de umbra lui Giuffre relevând personalitățile unice a doi dintre reprezentanții jazz-ului contemporan”. Filipe Freitas scrie în Jazz Trail „Cei doi muzicieni creează cu abandon melodii din rai, pline de delicatețe și încântare diafană” , iar criticul Glenn Astarita descrie FREE FALL drept „un demers superb, cu fraze întrepătrunse de blues, chorusuri pline de pasiune, un album cu adevărat încântător”.

FREE FALL prezinta pe cei doi muzicieni de origine romana in avantgarda jazz-ului din secolul 21, un duet ce creeaza la granita intre jazz, improvizatie si muzica de camera europeana.

Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, fiind considerat ”unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat și condus Octetul Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presă internațională, câștigând o serie de premii BEST OF 2010 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitală Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și altele.

Considerat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept „Un nume de urmărit / A name to watch” pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Blacksalt, OEDIPE REDUX), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 15 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records cu Transylvanian Concert, album ce-i va aduce consacrarea internațională. În 2016 casa de discuri americană Sunnyside Records a lansat albumul „Songs from Afar” al quartetului său Elevation. Celebra revistă americană DOWNBEAT i-a acordat calificativul maxim de de 5 *, iar All About Jazz numește albumul „un triumf al comunicării muzicale și emoționale”, în timp ce NY Jazz Record vorbește despre o „scrisoare de dragoste pe care pianistul o trimite țării de origine”. În 2018 a lansat în premieră la Opera din Lyon Oedipe Redux, o reimaginare radicală a celebrei opere enesciene pentru un octet, cu nume de referință ale jazzului internațional și avându-l ca invitat pe celebrul clarinetist francez Louis Sclavis.

 

www.lucianban.com

 

Alex Simu este un saxofonist, compozitor și aranjor de origine română stabilit din 2003 la Amsterdam. Simu are cunoștiințe vaste în domeniul familiei clarinetelor, iar experiența sa inovatoare a dus la dezolvatarea unei noi abordări instrumentale atât din punct de vedere tehnic cât și stilistic. Inovațiile fac referire la acustică instrumentului, Simu dezvoltând astfel clarinetul tenor și clarinet d'amore, și continuând cu extinderea posibilităților instrumentale ale clarinetului bas. Toate acestea caracterizează instrumentele lui Alex Simu drept unice în lume, fiind dezvoltate să întâmpine exigențele sonore și expresive ale imaginației sale. 

Activ pe scena muzicii de jazz și world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, însumând 41 de țări pe 5 continente. Printre cele mai recente recunoașteri internaționale se numără distingerea cu premiul “Golden Calf” de către Academia de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului “Beyond Sleep”. 

Presa internațională a scris despre el:

“Virtuos fără nici un dubiu și cu profunzimea emoțională pe care o aștepți de la un veteran ca Ivo Papasov” – DeVolkskrant 5*****, Olanda

"Muzica sa creează dialoguri și pasaje în care existența unui text nerostit este prezentă în imaginația fiecărui ascultător" Málaga Hoy 5*****, Spania

 

www.alexsimu.nl

we also recommend