fbpixel
Skip to main content

Concert HEALING RAGAS - sitar

Rohan Dasgupta

Order tickets
Location Date / Hour Price Order
Online Vizualizează disponibil pentru vizionare în perioada 10-16.07 25 lei

Am invitație / abonament 3/5 vizionări

Pentru spectacolele online, comenzile sunt limitate la un singur bilet per adresă de email, întrucât pentru vizualizarea streamului fiecare cumpărător trebuie să fie logat în contul Eventbook cu care a făcut achiziția biletului.

Rohan Dasgupta va interpreta la sitar Raga Malkaunsdin locuința sa din Calcutta, acompaniat la tabla de Arunava Mukherjee.

Raga Malkauns corespunde miezului nopții și are un caracter solemn, meditativ.

Legenda spune că a fost compus și interpretat pentru prima oară de zeița Parvati pentru a calma furia lui Shiva, zeul distrugerii. Se spune că Parvati a cântat mai întâi raga în timp ce se plimbau prin munți, dându-i numele de Mal-Kaushik („cel care poartă șerpi ca ghirlande”), făcând referire la Shiva. Muzica a liniștit mintea tulburată a acestuia, ajutându-l să depășească suferința, depresia, mânia și să își redobândească echilibrul interior, curajul și vigoarea.

Potrivit unor studii științifice realizate în India, Raga Malkauns ajută la normalizarea tensiunii arteriale.

Despre artist

Rohan Dasgupta este unul dintre cei mai carismatici sitariști ai generației tinere de artiști indieni. Fiind născut într-o familie de muzicieni din Calcutta, Rohan a fost inițiat în domeniul artistic de la o vârstă fragedă. A început să învețe sub tutela unchiului său, Harashankar Bhattacharya iar legendarul Padmabhushan Ustad Abdul Halim Jaffer Khan a fost o sursă constantă de inspirație și un important reper în educația muzicală a lui Rohan.


Onorat cu premiul președintelui Indiei, recunoscut de către Consiliul Indian pentru Relații Culturale că un muzician de cel mai grad înalt de măiestrie artistică, Rohan se remarcă printr-un respect profund față de muzica tradițională indiană, reflectat într-o interpretare riguroasă. Perspectiva sa vastă asupra artei și deschiderea pentru dialoguri muzicale s-au concretizat în numeroase proiecte și colaborări interculturale.

___________

“HEALING RAGAS” este o serie de concerte online de muzică clasică indiană, organizată de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, în colaborare cu Asociația Dhyananjali, cu sprijinul ORGANIC INDIA.

Concert HEALING RAGAS - sitar Rohan Dasgupta