fbpixel
Skip to main content

CINE-CONCERT: MUZICĂ IMPROVIZATĂ LIVE LA PIAN DE JEAN-FRANÇOIS ZYGEL

CINE-CONCERT: MUZICĂ IMPROVIZATĂ LIVE LA PIAN DE JEAN-FRANÇOIS ZYGEL Un eveniment marca Enescu hors les murs,  program asociat Festivalului Internațional George Enescu 2019

CINE-CONCERT: MUZICĂ IMPROVIZATĂ LIVE LA PIAN DE JEAN-FRANÇOIS ZYGEL

Un eveniment marca Enescu hors les murs, program asociat Festivalului Internațional George Enescu 2019

The Phantom of the Opera (1925) de Rupert Julian 

Cu Lon Chaney în rolul principal 

După romanul Le Fantôme de l’Opéra de Gaston Leroux

Scenariu: Elliott J. Clawson și Raymond Schrock


Durata: 90 de minute 

 

Jean-François Zygel despre cine-concert :

« Pentru acest film extraordinar am imaginat o muzică palpitantă, pasională, romantică și misterioasă, ironică, lirică și cutremurătoare în același timp…

Când acompaniez un film mut pe scenă, aproape în stare de hipnoză, suspendat în imponderabilitate precum trapezistul lui Kafka, ajung să am iluzia că eu sunt regizorul filmului, că degetele mele fac să apară imaginile, că din clapele pianului meu controlez mișcarea personajelor pe ecran, direcționându-le gândurile, trezindu-le emoțiile. »

 

Două găuri în loc de ochi. O piele de pergament. Și fără nas. Aceasta este fantoma care bântuie opera, personaj mitic întruchipat literalmente de genialul Lon Chaney. Asemenea lui Nosferatu, silueta lui bântuie culisele cinematografiei. Cântă pentru a-i arăta calea unei tinere de care se îndrăgostise. Muzician ratat, poartă masca morții: roșu.

Această adaptare a romanului lui Gaston Leroux este unul dintre proiectele prestigioase realizate de Universal în anii 1920. Îl regăsim în rolul principal pe Lon Chaney care tocmai îl interpretase pe Quasimodo în Le Bossu de Notre-Dame/Cocoșatul de la Notre-Dame (1923) de Wallace Worsley, la indicațiile lui Rupert Julian. 

 

Jean-François Zygel

 

Totul pentru improvizație!

Încă din copilărie își îngrijora profesorii de muzică petrecându-și cea mai mare parte a timpului lăsând imaginația să rătăcească pe clapele pianului…


După absolvirea Conservatorului din Paris unde a câștigat zece premii I, Jean-François Zygel obține în 1984 premiul I la Concursul Internațional de Improvizație la Pian organizat de municipalitatea Lyon. Este începutul unei cariere unice de concertist improvizator care îl va conduce pe aceeași scenă cu dansatori, actori, artiști de jazz, chansonetiști sau muzicieni de world music. Numit „artist în rezidență” pentru al cincilea an consecutiv la Filarmonica din Luxembourg, Jean-François Zygel va susține peste o sută de concerte în Franța și în străinătate în sezonul 2019-2020.

 

Muzician francez prodigios, de un mare talent, cu un umor minunat și cu o extraordinară deschidere către dialog, Jean-François Zygel este  recunoscut în Franța și peste hotare ca fiind unul dintre cei mai buni specialiști de cine-concert (acompaniament pentru filmele mute). De asemenea, este cunoscut publicului larg pentru intervențiile sale la televiziune (Les Clefs de l’orchestre, La Boîte à musique...) și la radio (La Preuve par Z de pe France Inter) unde apără cu umor și pasiune artă lui preferată.   

 

 

Este câștigător al Victoire de la Musique în 2006, iar în octombrie 2015, a improvizat în direct timp de 6 ore pe imaginile noii versiuni restaurate a Mizerabililor de Henri Fescourt (după Victor Hugo) la Théâtre du Châtelet, spectacol reiterat anul următor la festivalul Musica din Strasbourg, în iulie 2018 la Festivalul Internațional de Film din Ierusalim și în 2019 la Parvis de Tarbes.

 

Pentru Cinemateca franceză, în 2016, a scris muzică pentru La Charrette fantôme de Victor Sjöström, pentru La Passion de Jeanne d’Arc de Dreyer și pentru L’Argent de Marcel L’Herbier (după Emile Zola) la Hanovra și la Hamburg. A compus muzică pentru Le Fantôme de l’Opéra de Rupert Julian pentru Opera din Monte-Carlo în octombrie 2016, solo preluat la Chorégies d'Orange în iulie 2017 și de către Auditoriumul din Lyon în martie 2019.

 

Jean-François Zygel este cel care a fondat, în urmă cu 15 ani, clasa de improvizație la pian la Conservatorul din Paris, dezvoltând numeroase parteneriate cu instituții precum Forum des Images, Fundația Jérôme Seydoux-Pathé și Cinemateca franceză. 

 

După lansarea primului său disc, intitulat pur și simplu Improvizații (sub egida casei de discuri Naïve), a câștigat mai multe premii cu Double Messieurs (sub egida Naïve), album înregistrat în duet alături de marele pianist de jazz francez Antoine Hervé. Cel mai recent album al său, L'Alchimiste/Alchimistul, o alianță subtilă dintre cântecul francez și pianul clasic, tocmai a fost lansat de Sony.

Partener principal: Cabinet de avocat Gruia-Dufaut

Parteneri media: RFI Romania, Radio Romania International, Radio Romania Cultural, Observator Cultural

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


Concert Sian Brie Trio
20:00 - Thursday, 14 December
Concert Sian Brie Trio
Recul
om la lună | Versus Pub — Galați, 13 ianuarie
13 ianuarie 2024, Acces: 19:00 | Concert: 21:00
om la lună | Versus Pub — Galați, 13 ianuarie
Versus Pub
SOLSTICE SERENADES
20:00 - Saturday, 16 December
SOLSTICE SERENADES
JazzBook