Căianu ‘395 - Ansamblul Codex

Căianu ‘395 - Ansamblul Codex

Căianu ‘395 - Ansamblul Codex

𝐀𝐧𝐬𝐚𝐦𝐛𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐕𝐞𝐜𝐡𝐞 „𝐂𝐨𝐝𝐞𝐱” a luat ființă în anul 1996, având în componența sa având în componentă profesori și studenți ai 𝐅𝐚𝐜𝐮𝐥𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 „𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐥𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚” 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐫𝐚𝐬̦𝐨𝐯. Scopul lor principal este interpretarea muzicii culte europene din secolele XV-XIX, cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice ale vremii. Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania și din Europa de Est, precum și sursele europene care au tangență cu aceasta.

Membrii formației s-au specializat în cadrul unor cursuri de măiestrie interpretativă barocă din mari centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta. Formația a susținut numeroase concerte în țară și peste hotare. În ultimii ani, a interpretat în special muzică din Transilvania, și din Europa de Est, repertoriu din Codicele Cajoni, Manuscrisul de la Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy, manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Levoča etc. Modul de interpretare aparte pe care îl abordează se adresează omului din prezent, ilustrând un spectru larg de sentimente. Cele mai însemnate concerte ale formației sunt cele susținute în cadrul Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Valea Artelor – Ungaria, Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul de Muzică Veche București, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră din Brașov și cele susținute în cadrul festivalurilor de renume din Ungaria, Franța, Italia și Portugalia. În acest an formația a primit premiul Patrimoniului Maghiar din Ungaria - „Magyar Örökség díj”.

Ansamblul „Codex” interpretează deseori muzică din Codex Cajoni fiind una din principalele surse ale programelor formaţiei, și se străduieşte să redescopere semnificaţia și spiritul acestor piese, să le atribuie esență muzicală, prezentându-le publicului sub o formă atractivă.

Concertul susținut de 𝐀𝐧𝐬𝐚𝐦𝐛𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐕𝐞𝐜𝐡𝐞 „𝐂𝐨𝐝𝐞𝐱”, este construit în jurul personalității complexe a călugărului franciscan 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐂𝐚̆𝐢𝐚𝐧𝐮.

Acesta s-a născut în anul 1629 și a fost un om de știință care a activat în numeroase domenii (conform modei iluministe a vremii), obținând rezultate deosebite. Este recunoscut, printre altele, ca organist, constructor de orgi, compozitor, traducător, tipograf, colecționar de carte și botanist. Activitatea pe care a întreprins-o în Transilvania secolului al XVII-lea este și astăzi studiată în profunzime de cercetători din România, Ungaria, dar și din alte părți ale lumii.

Culegerea muzicală realizată de el și care ulterior i-a primit numele, fiind cunoscută sub denumirea de Codex Caioni, este o sursă importantă a istoriei muzicale a Europei Centrale și de Est și, în mod particular, a Transilvaniei. Culegerea-manuscris (elaborată între 1634-1671 și păstrată în prezent la Muzeul Secuiesc al Ciucului) conține piese muzicale aparținând unor genuri foarte diferite; se regăsesc aici motete, fragmente de mise, piese de muzică sacră, piese instrumentale și vocale aparținând stiului baroc, piese de dans din Europa de Vest și din regiune, dar și piese de muzică profană în limbile maghiară, germană și latină.

Concertul propus de ansamblul „𝐂𝐨𝐝𝐞𝐱” oglindește multiculturalitatea și paleta extrem de diversă a genurilor muzicale prezente în viața culturală a Transilvaniei din secolul XVII. Anul acesta se împlinesc 𝟑𝟗𝟓 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐚, un excelent motiv pentru care 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐕𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐁𝐫𝐚𝐬̦𝐨𝐯 să programeze o evocare muzicală dedicată acestei personalități plurivalente.

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭:
Dansuri originare din vestul Europei:
Allemande – Balleta – Curranta polonica – Currenta – Currenta – Balletha – Balletha Italica – Sarabanda Gesneri, Schmidt Curranta Currenta AGV – Gaillarda AGV
Dansuri originare din Transilvania:
Chorea – Tancz. Mikes Kelemen –Valtozo Tancz – Lapoczkas Tancz - Zsuka - Apor Lazar Tancza - Ötödik tancz hatodon et variationes - Paikos Tancz
Dansuri de origine germană:
Ein Adeliches Baddelein – Meines Hertzen Trost
Muzică polifonică renascentistă
Orazio Tarditi (1602-1677): La Romana
Anonymus: Canzon a 5
Muzică în stil baroc
Jacobus Gallus Handl (1550-1591): Isti sunt triumphatores
Anonymus: Ecce panis angelorum
Anonymus: O quales habet floret Paradysus
Andreas Hammerschmidt (1611-1675): Balletha
Marco Uccelini (1603?-1680): Aria sopra la Bergamasca “á la Transilvania”, (Veneția, 1642)
Cântece țigănești
Dádé Zingaricum – Tikha vgordnaczka
Cântec de Crăciun
Messias iam venit

Organizator: 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐊𝐲𝐫𝐢𝐨𝐬

𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐭 de 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐁𝐫𝐚𝐬̦𝐨𝐯 și cofinanțat de 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐫𝐚𝐬̧𝐨𝐯.

𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢:
Transylvania Byzantine, Bucharest Early Music Festival, Csíkszeredai Régizene Fesztivál, Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie

 

Location
Date
Price
Order
Location
Date
19:00 - Tuesday, 24 September 2024
Order

30 lei

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe