Alina Ciolcă & GRAIU : Îngânări de dor și lume - Vlach & Afro etno-fusion

Alina Ciolcă & GRAIU : Îngânări de dor și lume - Vlach & Afro etno-fusion

Alina Ciolcă & GRAIU : Îngânări de dor și lume - Vlach & Afro etno-fusion

Sâmbătă, 10 octombrie, de la orele 17:30, Alina Ciolcă & GRAIU revin în Brașov sub egida Bastionului Artiștilor cu un concept muzical îndrăzneț, de anvergură culturală unică în România : o reuniune muzicală a celor patru dialecte românești de la nordul Dunării și din Balcani, redate istoric sub conceptul generic de "vlah", în fuziune sonoră și tematică cu folclorul afro-american de la rădăcinile muzicilor blues și jazz. 

O unitate în diversitate, dincolo de orice abordări comerciale, cu toată încărcătura emoțională de la firul ierbii, o interpretare vocală care păstrează nealterate elementele de cânt tradițional adusă în actualitate prin acompaniamentul inedit vor spune poveștile acestor cântece în toată culoarea lor regională, pentru că aici nu este despre a ști, ci despre a simți, a trăi, a respira, despre cum oamenii își varsă năduful și dorurile la fel într-un field-holler (cântec de muncă ”strigat”) de plantație afro-american ca într-o doină bucovineană sau într-o polifonie balcanică, e despre rădăcini ramificate atât de profund că se întâlnesc.  

 

Concertul este realizat cu sprijinul partenerilor Centrul Cultural Reduta și Muzeul Județean Brașov. 

Evenimentul se va desfășura cu respectarea normelor în vigoare impuse de actualul context. 

 

Pentru că graiul este elementul de bază al limbii, cel cu care te naști, pe care îl auzi de pe când abia începi să vorbești. E în același timp depozitarul rădăcinilor noastre culturale, mai ales muzicale. Și da, în afară de limbă, graiurile sunt și muzică și cânt.  Totul a pornit din revelația improbabilei apropieri nu doar muzicale a trei graiuri, fiecare din lumea lui, unul niciodată numit astfel : graiul afro-american, acela al ”blues-ului de dinaintea blues-ului”, graiul maramureșean și cel aromân fârșerotesc. De aici până la alte explorări nu a fost mult. 

 

Alina Ciolcă & GRAIU reinterpretează organic și electric muzici în graiuri din Bucovina, Maramureș, Bihor, Vlașca, până în Tessalia, Macedonia, Istria, Meglen, Pind și altele, în ceea ce poate unii am auzit la școală că sunt dialectele istorice românești (două din ele pe cale de dispariție): aromâna, meglenoromâna, istroromâna și, desigur, dacoromâna (româna standard nord-dunăreană), în oglindă cu muzica tradițională în graiul afro-american care îi stă la rădăcini blues-ului. Cântă și povestesc în cântece ritualice și de joc, field-hollers, doine, prison blues („blues de ocnă”), balade haiducești, spirituals și gospel, polifonii balcanice și alte cântări de drag și dor. 

 

Cat despre istoricul proiectului, acesta s-a materializat într-un album bilingv lansat in aprilie 2019 intitulat "Îngân lumea - despre blues și cântări tărăgănate/A chant of worlds - a blend of blues and songs with a drawl" si s-a bucurat de apariții la posturi naționale radio/TV (Radio Guerrilla, Radio France Internationale, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Smart FM, TVR3 , TVR1, Antena 1) precum și participări la evenimente culturale precum Festivalul Internațional de Folclor București 2019, Festivalul de Film și Istorii Râșnov 2019, Tam-Tam Festival Brasov 2019, Tre-Kultur Mix Pensiunea  Dacica 2019, ”7 IN 7 Art Festival” Buzău 2019, Festivalul de blues si jazz Bluzău 2019, pe lângă evenimente independente, printre care un concert conceptual de succes la Teatrul National Bucuresti la inceputul anului, cu participarea extraordinara a artistului Grigore Leșe.

 

Alina Ciolcă - voce 

 

Sergiu Popa - chitară

 

Adrian Chepa - percuții, bass, drâmbă 

 

Youtube : 

https://www.youtube.com/channel/UCreonPU8bnyYuIIskHUBqOw

https://www.youtube.com/watch?v=IMq_W9mpkZk

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe