fbpixel

TIMIȘOARA. HARTA SECRETĂ: CAFEINĂ PE BEGA și CETATEA DULCE

TIMIȘOARA. HARTA SECRETĂ: CAFEINĂ PE BEGA și CETATEA DULCE

TIMIȘOARA. HARTA SECRETĂ: CAFEINĂ PE BEGA și CETATEA DULCE

În weekendul festiv de închidere a programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, sâmbătă după-amiază între 16:00 și 19:00, la Cinema Victoria, spectatorii sunt invitați la o cafea, un dulce și o poveste cu Adriana Babeți și invitații săi, în jurul a trei episoade din deja consacrata serie „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”, care explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante ale orașului și îi aduce în atenția publicului pe unii dintre oamenii deosebiți ai Timișoarei.

Începând de la 16:00, „Cafeină pe Bega” surprinde câteva momente spectaculoase din istoria cafenelelor în Timişoara, marcând mai multe premiere de pe teritoriul actual al României. Între acestea, funcţionarea primei cafenele turceşti (1560), dar și inventarea espressorului de către timișoreanul Francesco Illy, care are o poveste de viață fascinantă. Cele două episoade au 60 de minute în total și vor fi proiectate unul după altul.

Urmează o pauză de 30 de minute în care spectatorii sunt invitați să savureze o cafea și ceva dulce în foaierul cinematografului, alături de echipele Harta Secretă și Cinema Victoria.

Programul continuă cu cel mai nou episod al seriei de documentare, „Cetatea dulce”, care pornește de la povestea machetei dulci a cetăţii Timişoara oferită în 1716 la Viena prinţului eliberator Eugen de Savoya, iar apoi reconstituie istoria artei cofetarilor timişoreni până azi (de la Kandia la artizanii ciocolatieri italieni din prezent); povestea continuă prin reconstituirea primei culinariade mondiale inspirate de cel mai vechi tratat gastronomic european, Ars coquinaria de Apicius, care a avut loc la Timişoara în 1779. Proiecția va fi urmată de o discuție alături de Adriana Babeți și invitații ei.

Accesul la eveniment este liber, pe bază de rezervare.

Rezervarea acoperă întreg programul, nu se pot rezerva bilete separat pentru fiecare proiecție.

„Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, care face parte din Programul Cultural Național Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


Up & Away / Covorul zburător (2018)
disponibil pentru vizionare 24 de la achiziția biletului
Up & Away / Covorul zburător (2018)
Online
TELEGRAME / TELEGRAMS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2022, 72h de la achiziționarea biletului
TELEGRAME / TELEGRAMS
Online
The Peasants
19:00 - Saturday, 9 March
The Peasants
POINT