On Politics (FOCUS PORTUGALIA)

On Politics (FOCUS PORTUGALIA) Festivalul Internațional de Film NexT, Ediția a 12-a

On Politics (FOCUS PORTUGALIA)

Festivalul Internațional de Film NexT, Ediția a 12-a

Scurtmetrajele din cadrul Focus Portugalia au fost alese special de catre Miguel Valverde - membru fondator și selecționer al Festivalului de Film IndieLisboa. „Un program de scurtmetraje portugheze ar trebui să țină seama de două aspecte foarte importante: să reflecteze asupra trecutului (să aducă un omagiu marilor maeștri portughezi) și să propună viitorul (să privească către noile generații și să le surprindă libertatea)”, spune Valverde despre selecția scurtmetrajelor. Focus Portugalia urmărește aceste două direcții în mod deliberat: în The Heart and the Body se regăsesc voci tinere, pe cale de afirmare, precum Leonor Teles (Leul de Aur la Berlin în 2016 cu Batrachian’s Ballad) sau Jorge Jácome cu Flores (Marele Premiu la Hamburg Short Film Festival), iar în On Politics sunt incluși “regizori consacrați ale căror cariere se dezvoltă în continuare, precum maestra Teresa Villaverde sau Gabriel Abrantes”, a continuat selecționerul.

 

UMOR ARTIFICIAL/ OS HUMORES ARTIFICIAIS (r. Gabriel Abrantes, Portugalia, 2016, 29’)

Un film despre umor, antropologie și inteligență artificială. Se concentrează pe modul în care umorul se află în centrul relațiilor umane, folosit ca o formă de control social și una dintre cele mai complexe forme de comunicare. Filmul a fost filmat în Mato Grosso (Canarana și satele Yawalapiti și Kamayura înăuntrul Parcului Indigen Xingu) și în São Paulo. Amestecând o anumită estetică hollywoodiană cu abordările de tip documentar, filmul spune povestea unei fete indigene care se îndrăgostește de un robot, care e un comic în ascensiune în Brazilia. Filmele lui Gabriel Abrantes abordează aspecte istorice, politice și sociale, în timp ce discută probleme postcoloniale, de identitate și de gen. Lucrările sale creează niveluri de lecturi improbabile, modificând narațiunile tradiționale și făcând referire la absurd, folclor, umor și politică.

 

ȘOFERUL DE CAMION/ O REBOCADOR (r. Jorge Cramez, Portugalia, 2015, 16’)

Șoferul unui camion de remorcare ia cu mașina un șofer mai tânăr ce tocmai a scăpat nevătămat din mașina lui sport galbenă, care e dusă acum la dezmembrări. În liniștea zorilor, șoferul camionului vorbește într-una. Autostrada e câmpul său de luptă. În timp ce celălalt șofer păstrează liniștea, fiind în șoc, șoferul camionului vorbește tare, în ciuda liniștii lumii.


 

VIRA CHUDNENKO (r. Inês Oliveira, Portugalia, 2017, 31’)

„Doamna din Rusia și cu mine obișnuiam să ne intersectăm în fiecare zi, la 6 dimineața, căci, în fiecare zi, ea mergea cu bicicleta la lucru. Dar, în acea zi, ea era pe jos. Câinii vecinului lătrau… lătrau și lătrau…”. „Pentru mine, corpul părea mai mult a unei oi. Am mai văzut cadavru, dar aia mie nu mi se părea o persoană moartă.” O expunere a doi martori ai unei crime înfiorătoare, comisă într-un peisaj idilic. Victima era o străină pe nume Vira Chudnenko.

 

PARIS 15/16 (r. Teresa Villaverde, Portugalia, 2016, 6’)

Pe 1 decembrie 2015, în fața restaurantului „Le petit Cambodje”, lucrători ai Consiliului Local din Paris adună florile care omagiază victimele atentatelor din 13 noiembrie.

 

ARENA (r. João Salaviza, Portugalia, 2009, 15’)

Mauro e arestat la domiciliu. Tatuatul îl ajută să-și piardă timpul. Trei copii din zonă îl necăjesc prin fereastră. Afară, arde soarele amiezii.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


PATUL CONJUGAL / THE CONJUGAL BED Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
PATUL CONJUGAL / THE CONJUGAL BED
Online
ZODIA FECIOAREI / VIRGO Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
ZODIA FECIOAREI / VIRGO
Online
AMINTIRI DIN COPILĂRIE / RECOLLECTIONS FROM CHILDHOOD
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
AMINTIRI DIN COPILĂRIE / RECOLLECTIONS FROM CHILDHOOD
Online
SUCCES DE PUBLIC | THE BIG HIT smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
SUCCES DE PUBLIC | THE BIG HIT
Online
Sons TIFF.23
15:30 - Tomorrow, 21 June
Sons
Casa de Cultura a Studenților
Monsoon Wedding F-SIDES
18:00 - Sunday, 30 June
Monsoon Wedding
Cinema ARTA Cluj