fbpixel
Skip to main content

Cetatea fermecată  (1945)

Cetatea fermecată  (1945) Live: Abator Industries

Cetatea fermecată  (1945)

Live: Abator Industries

Title: Cetatea fermecată
Director: Marin Iorda
Cast: Tony Zaharian, Samy Wassman
Duration: 1h 15m
Country: Regatul României
Language: Română
Year: 1945

*film fără sunet, needitat (film de fantezie), digitalizat pentru prima oară în 2021 cu sprijinul Arhivei Naționale de Film

Muzică live: Abator Industries (Daniel Iliescu / tobe, percuție; Cătălin Lungu / chitară electrică, bass; Dan Michiu / electronice, Andreea Tincea / voce)

Invitat: Miron Ghiu

Proiecția va fi urmată de o discuție liberă între Miron Ghiu și membrii colectivului Abator Industries.

La ce mai poate servi Cetatea fermecată? Început, abandonat din motive financiare, făcut iar nu născut, filmul scriitorului, gazetarului, animatorului, în fine, regizorului Marin Iorda (Haplea, 1927; Așa e viața, 1930) se păstrează de mai bine de șaizeci de ani într-o copie de lucru dezlânată. Ce-ar fi trebuit să fie un proiect de suflu nou, demarat la doar câteva luni de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, a sfârșit precum un alt efort de lungmetraj de-al regizorului, întrerupt tocmai din pricina războiului – Focuri sub zăpadă (1941). Nu e prima dată când pariem pe un film nedus la bun sfârșit; [în 2021], prezentam în cadrul Short Sounds o fabuloasă simfonie urbană numită Orele Bucureștiului, începută în ’42 de către polonezul Witold Klimowicz. Însă demersul anterior era mai lesne de justificat – așa cum s-a păstrat, Orele… e atât un cufăr doldora de vederi luate de-a lungul și de-a latul unui București șic, acela dinaintea bombardamentului, cât și un jurnal de filmare. Cetatea fermecată, pe de altă parte, nu-i nici mai mult, nici mai puțin decât o înșiruire de cadre fanteziste, o odă camp a butaforiei; ține de fiecare să aprecieze cât de mult ori puțin poate însemna asta. Pentru unii, printre care mă număr, e neprețuită șansa de-a vedea ceva într-atât de extraterestru față de orice altceva a păstrat istoria filmului pre-sovietic în România, o bufoniadă pătimașă pe fundaluri pictate și pe sub peruci, cu împărați bărboși, prințese suple și băieți pasolinieni. (Călin Boto)

Abator Industries (Dan Michiu, Andreea Tincea, Cătălin Lungu, Daniel Iliescu) este un colectiv muzical independent, din București, direcționat în zona improvizației libere. A creat mai multe proiecte muzicale, cu dominante diferite: Loungerie II – loungerious punky jazz; Tunesinnaourheads – dub funk indie rock dancehall party; Uălvărin vs. Seibărtut – noise experiment; The Shape of Moombhaton – spoken word dub literature & electronic sound. Grupul, care trimite prin abordările sale sonore la muzica contemporană, ambient, sunete psihedelice și varii tendințe experimentale, a participat la o serie largă de experiențe performative, atât în cadrul concertelor de sine stătătoare (Art Labyrinth, MD, 2016; prezența la NISI Massa, proiect în cadrul BIEFF 2014; SoundCzech Festival, 2014 etc.), cât și proiecții de filme mute însoțite de muzică live: Man with a movie camera (TIFF Oradea, 2020; Alba Iulia Music Film festival, 2018); Metropolis (CitiZenit, Fabrica Teba, 2016); Nosferatu (Strarad Street Festival, 2016) etc. Colectivul a mai lansat și două ediții limitate CD-R, „Orellana Highjacked” (2012) și „Way of the Head” (2014).

Miron Ghiu (n. 1980, în tinerețe olimpic internațional la filosofie și jurnalist specializat pe muzică și noile media (Revista ARTA, The Attic, Veioza Arte), practică sonorități experimentale de peste 10 ani, atât singur cât și ca membru al duo-ului de ambient/ drone/ noise, Nava Spațială. Îi place să se inspire din tehnicile de lucru dadaiste și deconstructiviste, jucându-se cu întâmplarea și cu improvizația. Se simte cel mai bine în galerii de artă și în săli de spectacol, având la activ până acum sound design-ul câtorva piese de teatru, jucate în diverse spații variind de la subsoluri reconvertite până la scena teatrului Odeon („Videograme de Realitate”, r. Cinty Ionescu, Galeria Aiurart, 2012; „Urme de distrugere pe Marte”, r. Cinty Ionescu, Teatrul Odeon, 2013). Activează și ca DJ. Majoritatea muzicii compuse de el, ambientală sau noise, poate fi găsită pe multe conturi de Soundcloud, dar și pe discuri scoase de-a lungul și de-a latul globului. Îi place foarte mult să se implice 100% într-un proiect, învățând de fiecare dată lucruri noi. Politic vorbind, Miron Ghiu e anarhist, ceea ce se vede și în abordările sale estetice.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


S-A FURAT O BOMBĂ  / A BOMB HAS BEED STOLEN Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
S-A FURAT O BOMBĂ / A BOMB HAS BEED STOLEN
Online
MOROMEȚII / MOROMETE FAMILY Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
MOROMEȚII / MOROMETE FAMILY
Online
Utoya: 22 Iulie / Utøya 22. Juli smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
Utoya: 22 Iulie / Utøya 22. Juli
Online
STARE DE FAPT / THE STATE OF THINGS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2022, 72h de la achiziționarea biletului
STARE DE FAPT / THE STATE OF THINGS
Online
CIULINII BĂRĂGANULUI / THE THISTLES IN THE BĂRĂGAN Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2022, 72h de la achiziționarea biletului
CIULINII BĂRĂGANULUI / THE THISTLES IN THE BĂRĂGAN
Online
Minimest 3 Animest.18
11:00 - Saturday, 14 October
Minimest 3
Cinemateca Eforie