fbpixel
Skip to main content

CASABLANCA

CASABLANCA

CASABLANCA

SUA / 1942 / 103’ / DCP / a/n / s.rom. / Dramă, film romantic

R: Michael Curtiz

Cu: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Conrad Veidt, Claude Rains, Peter Lorre
 

„CASABLANCA este, după unii autori, cel mai bun film al lui Curtiz. Bogart creează figura eroului revoltat, lupul singuratic care urăşte şi sfidează autorităţile. Deşi e departe de a fi o capodoperă, filmul are un farmec special datorită romantismului său.” (Pauline Kael) „Acest film excepţional ilustrează admirabil calităţile majore ale regizorului Michael Curtiz: fluiditatea, energia şi eleganta concizie a punerii sale în scenă, romantismul său negru, umorul său acerb, precum şi aptitudinea sa de a pătrunde registrele cele mai contrastante. CASABLANCA este, în acelaşi timp, una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste din cinematograful hollywoodian, dar şi un film de război, o melodramă exotică, un thriller şi o predică patriotică.” („Dictionnaire des films Larousse”, 1995) „Curtiz relatează o poveste complicată, îngreunată de expunere şi structurată în jurul unui flashback central parizian care încalcă o mare parte a regulilor scenariului cu o asemenea dezinvoltură şi încredere, încât întregul ansamblu pare perfect închegat, deşi se pare că a fost scris şi rescris de la o zi la alta, astfel că Bergman nu a ştiut până în momentul filmării scenei finale dacă se va sui în avion cu Henreid sau va rămâne cu Bogey.” (Kim Newman, în „1001 de filme de văzut într-o viaţă”, coord. Steven Jay Schneider, ed. 2012) 

„Realizat în anul 1942, CASABLANCA are o evidentă latură politică – tema ocupaţiei este accentuată, dar în final umbrită de frumos narata poveste de dragoste. Istoria producţiei filmului îi face popularitatea şi mai impresionantă – cei de la Warner Brothers nu s-ar fi putut aștepta ca acest film, realizat cu un buget insuficient şi având o distribuţie cinematografică destul de modestă, sa fie încă popular după 70 de ani.” (Joe Walsh, Cine-Vue, 2012) 

Opt nominalizări la Oscaruri, dintre care trei transformate în premii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


UN OM ÎN LODEN / A MAN IN A LODEN COAT Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
UN OM ÎN LODEN / A MAN IN A LODEN COAT
Online
COLIERUL DE TURCOAZE / THE TURQUOISE NECKLACE Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
COLIERUL DE TURCOAZE / THE TURQUOISE NECKLACE
Online
LICEENII ROCK'N ROLL / ROCK'N ROLL TEENAGERS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
LICEENII ROCK'N ROLL / ROCK'N ROLL TEENAGERS
Online
Misterele Nordului Animest.18
12:00 - Sunday, 15 October
Misterele Nordului
Cinema Elvire Popesco