BERLIN – SIMFONIA UNEI METROPOLE

PROIECȚIE URMATĂ DE O DISCUȚIE CU DR. NORBERT M. SCHMITZ ȘI DR. CHRISTIAN FERENCZ-FLATZ
DE RO
BERLIN – SIMFONIA UNEI METROPOLE PROIECȚIE URMATĂ DE O DISCUȚIE CU DR. NORBERT M. SCHMITZ ȘI DR. CHRISTIAN FERENCZ-FLATZ

BERLIN – SIMFONIA UNEI METROPOLE

PROIECȚIE URMATĂ DE O DISCUȚIE CU DR. NORBERT M. SCHMITZ ȘI DR. CHRISTIAN FERENCZ-FLATZ
DE RO

Regie: Walther Ruttmann

Documentar – Germania - 1h04 - 1927

Sinopsis :

Berlin – Simfonia unei metropole" este un film documentar experimental german realizat de Walther Ruttmann, care a avut premiera la Berlin în septembrie 1927.

Walther Ruttmann, pictor și cineast din München, a creat primele filme de animație abstracte din lume cu experimentele sale colorate de scurtmetraj și filme publicitare la începutul anilor 1920. Documentarul său simfonic "Berlin, simfonia marelui oraș" este unul dintre marii clasici ai filmului mut german, colajul său de călătorie " Melodie der Welt" este primul film sonor german de lung metraj, cu "Weekend" a inventat colajul audio, iar cu "In der Nacht" un precursor al videoclipului muzical. Prin experimentele sale cinematografice și sonore a făcut o muncă de pionierat unică, care pare încă actuală și modernă.

Dr. Norbert M. Schmitz este profesor de estetică la Academia de Arte Plastice Muthesius din Kiel. Cercetător în domeniul artei și al mass-media. A predat la universități și academii de artă din Wuppertal, Bochum, Erlangen, Linz și Zürich. Prelegeri internaționale la universități și academii din Chicago, Berkeley, New York, Atlanta, Minneapolis, Paris, Zürich, Berna, Salzburg, Florența, New Delhi, Lahore, Kathmandu, Seoul, Hangzhou. Lucrări metodologice despre intermedialitatea dintre arte vizuale și film, iconologia vechilor și noilor mijloace media, istoria discursului în studiile de artă, în sistemul de artă și teoria media, metodologia studiilor moderne ale imagini. Focus pe istoria clasică a filmului, filmul de avangardă și istoria culturală a modernității.

Dr. Christian Ferencz-Flatz este filosof și cercetător în domeniul mass-media. Este cercetător la Institutul de Filozofie "Alexandru Dragomir" și profesor la Universitatea Națională de Teatru și Film din București. Activitatea sa combină filozofia, în principal fenomenologia și teoria critică, cu studiile media și istoria contemporană. A fost bursier al Fundației Alexander von Humboldt la Universitatea din Köln. A publicat numeroase articole în reviste de filozofie și studii cinematografice. Împreună cu Radu Jude a realizat un film documentar experimental, Eight Postcards from Utopia (în post-producție). Cea mai recentă publicație a sa, Critical Theory and Phenomenology. Polemics, Appropriations, Perspectives. Dordrecht: Springer, 2023.

Proiecție organizată în parteneriat cu Goethe-Institut.

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe