ARCUB, București
“153 DE SECUNDE”
Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN și ARCUB și co-produs alături de CNDB.
Poem: Svetlana Cârstean
Regia: Ioana Paun
Scenografia: Cătălin Rulea
Documentare: Laura Ștefănuț, Smaranda Nicolau
Coloana sonoră: Sillyconductor
Compoziție specială: Diana Miron
Mișcare: Andreea David
Performeri: Irina Artenii, Andrei Cătălin, Claudia Chiraș, Sorin Dobrin, Lorena Luchian, Alice Mihalache, Denisse Moise, Cristina Negucioiu, Ana Maria Pop, Ingrid Robu, Adina Răducan, Amelia Stuparu, Teodora Tudose, Octavian Voina
Producătoare: Biatrice Cozmolici
Comunicare: Evantia Barca
Voce container: Bogdan Dumitrache
Text epilog: creație colectivă
Artistă asociată: Nicoleta Lefter
Foto afiș: Petruț Călinescu
Grafica: Maria Draghici
DURATĂ SPECTACOL: 1H, 40 MIN.
Un spectacol de teatru care pune în discuție momentul Colectiv din perspectiva unei generații
153 de secunde, născut din întâlniri cu supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, este scris de Svetlana Cârstean, regizat de Ioana Păun, alături de o echipă de peste 20 de artiști și supraviețuitori.
Ei pun în discuție, dintr-o perspectivă subiectivă, implicațiile politice, morale și afective ale unui moment care a ajuns în profunzimea texturii sociale, mobilizând o mișcare de solidarizare fără precedent, dar și un proces complex de reflecție asupra generației milenialilor.
153 de secunde, atât a durat incendiul din Clubul Colectiv, declanșat în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015. Un container industrial, construit ca să fie etanș, e vopsit în portocaliu și instalat la intrarea în club. El blochează ieșirea. Apoi, timpul diluează totul. Furia, discursul, intențiile.
„Un eseu-performativ care vorbește despre blocajul unei generații care a fost hrănită de imaginația unor adulții care visau la libertate, în timp ce ne controlau până la asfixiere. Acum, copiii revoluției au 30 de ani, e timpul nostru dar nu știm cum să imaginăm schimbarea. După întâlnirile cu unii dintre cei a căror viață a fost transformată definitiv după noaptea incendiului din Colectiv am decis că 153 de secunde va fi nu despre corupție, nici despre sfârșit. Ci despre toate condiționările cu care am crescut. Despre cum scăpăm de ele, împreună”, spune Ioana Păun, regizoarea și inițiatoarea proiectului.