fbpixel

NESFÂRŞITUL BRÂNCUŞI

NESFÂRŞITUL BRÂNCUŞI

NESFÂRŞITUL BRÂNCUŞI

Piesa de teatru “NESFÂRŞITUL BRÂNCUŞI” se joacă la REDUTA în 9 iulie!

Teatrul SUBLIM ART din Braşov prezintă în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta, în data de 9 iulie 2023, de la ora 18:30, piesa de teatru “Nesfârşitul Brâncuşi” - adaptare după „Infinitul Brâncuși” de VALERIU BUTULESCU.

Acţiunea piesei se petrece în 15 martie 1957, în atelierul din Paris al lui Constantin Brâncuşi.

Intuind “Marea Trecere” (ce avea să survină în acea noapte), marele sculptor are prilejul ca, împreună cu cei care îl îngrijeau (un cuplu de artiști români) și cu vizitatorii săi, să abordeze teme majore pentru existența umană: rostul omului pe pământ, iubirea pentru semeni, dragostea de ţară şi cinstirea tradiţiilor sale spirituale, menirea artistului în lume, tema morţii şi a mântuirii… Dialogul este profund, esenţializat şi totodată savuros, plin de viaţă. Atelierul din Montparnasse, încărcat de simboluri grație operelor expuse aici, devine o „Mică Românie”, cu atât mai valoroasă cu cât la acea dată România era devastată - social, material și spiritual - de comunism.

Plecarea lui Brâncuși din această lume este o alegorie a unei călătorii esențiale către izvoarele ființei umane, seninătatea sa capătând evidente valențe mioritice. Dealtfel, artistul mărturisea că „eu am fost întâi de toate ţăran. Ţăran am rămas şi azi”.

Constantin Brâncuși a fost uneori numit”sculptorul sufletului românesc”. În limba egipteană, cuvântul sculptor înseamnă „creator“. Iată de ce îi rămânem mereu recunoscători acestui român simplu, de o profunzime uriașă, al cărui geniu îl așază în postura de creator de suflet românesc.

Acest spectacol nu ar fi fost posibil fără inspirația creatoare a scriitorului Valeriu Butulescu (n. 1953, lângă Târgu Jiu), un iubitor de Brâncuși care, prin opera dramatică Infinitul Brâncuşi, “a dat viață” ultimei zile din viața marelui artist. Valeriu Butulescu este cel mai prolific autor român de aforisme, care au fost traduse în peste 50 de limbi. Limbajul piesei este de asemenea aforistic, condensat, plin de miez, care îndeamnă la introspecție.

Vă așteptăm cu drag într-o călătorie fascinantă în lumea geniului brâncușian și a valorilor spirituale și culturale ale neamului românesc!

 

REGIA:  Ioan Batinaş

SCENARIU: Valeriu Butulescu

ADAPTARE TEXT: Sublim Art

DISTRIBUŢIA:  Adrian Mocanu, Ciprian Brescan, Lucia Mocanu, Iulian Diancă, Ana-Maria Mărginean, Adrian Brescan , Mihaela Nae, Mugur Teodorescu, Irina Giuglea, Florin Cătană, Robert Ștefan.

DURATA: 1h 20min

Bilete online pe https://eventbook.ro/ și la casieria Centrului Cultural Reduta.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


Habarnam adaptare liberă după povestea lui Nikolai Nosov de Claudia Dionise
11:00 - Sunday, 10 March
Habarnam
Teatrul Coquette
CASSANDRA
20:00 - Sunday, 3 March
CASSANDRA
Apollo111 Teatrul
Tot aici, anul viitor
19:30 - Thursday, 29 February
Tot aici, anul viitor
Teatrul Apropo
Și cerul va fi alb… După This Property is Condemned, de Tennessee Williams
19:00 - Saturday, 16 March
Și cerul va fi alb…
Teatrul Coquette
PINOCCHIO I Botoșani
17:00 - Sunday, 21 April
PINOCCHIO I Botoșani
CINEMA UNIREA