fbpixel

BLOT & DANCE FILMS / Retrocontrol Ziua 2

BLOT & DANCE FILMS / Retrocontrol Ziua 2

BLOT & DANCE FILMS / Retrocontrol Ziua 2

Pe 6 aprilie, de la ora 19:00, Tangaj Collective și Casa Tranzit vă invită la a doua seară a turneului Retrocontrol la Cluj, o seară de artă performativă și film. Aflată în plină afirmare internațională, artista Simona Deaconescu prezintă spectacolul “BLOT - Body Line of Thought”, realizat în colaborare cu coregrafa canadiană Vanessa Goodman. Un performance puternic și îndrăzneț, interpretat de Simona Dabija și Maria Luiza Dimulescu, BLOT vorbește despre relația cu bacteriile din corpul nostru.

După spectacol, de la ora 20:00, vă invităm la “zone (ne)sigure”, o selecție inedită de șapte scurtmetraje de dans, prezentate de Bucharest International Dance Film Festival. Autorii filmelor din Franța, Suedia, Danemarca, Norvegia, Elveția, Germania și Cehia documentează realitatea contemporană nesigură, dizolvând corpul într-o lavă a propriilor frici, dorințe și fantezii.

PROGRAM 6 APRILIE:

  • 19:00 - 19:45 – BLOT - Body Line of Thought (spectacol, RO/CA/PT, Simona Deaconescu & Vanessa Goodman)
  • 20:00 - 21:00 – zone (ne)sigure (proiecție de filme de dans, FR/SE/NL/NO/CH/DE/CZ)

Adresă:

Casa Tranzit / Str. George Barițiu, Nr. 16 (intrare din strada Fără Nume)

Mai multe detalii despre turneu: https://www.tangajdance.com/retrocontrol/

____________________

BLOT - Body Line of Thought

42’ / spectacol de dans / 2022 / RO, CA, PT

de Simona Deaconescu & Vanessa Goodman

BLOT propune o serie de situații performative care explorează mișcarea din perspectiva relației pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru. Spectacolul privește corpul uman ca un sistem interconectat, puternic și fragil în același timp. Dezbrăcat de sensurile sociale definite de limbaj, corpul se redefinește printr-un continuu dialog, la baza căruia stă principiul de coexistență. În BLOT, sărurile noastre funcționează ca un conductor pentru creativitate, electricitate și infecție. Sarea este peste tot, de la ocean la sol și corp, este un susținător esențial al vieții pe pământ. O dună de sare creează un corp colectiv pe scenă. Sistemul nostru de transpirație definește identitatea noastră biologică prin mirosul unic al corpului, un miros generat de activitatea bacteriilor.

___________________

zone (ne)sigure

60’ / proiecție de scurtmetraje de dans, co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival

  • She (SE/DK, Emil Dam Seidel, 2021) – Izolată într-o cameră, protagonista Clarice dezvăluie o viziune asupra propriei identități printr-un interogatoriu în oglindă.
  • Altera (FR, Baptiste Rouveure, 2018) – Altera este celălalt. Celălalt care ar fi o greutate pentru noi și cel pe care-l respingem.
  • Fibonacci (CZ, Tomáš Hubáček, 2020) – Un film de dans despre mediu sau o meditație audiovizuală asupra șirului lui Fibonacci în peisagistică, comportamentul de turmă, structura de film și muzică.
  • Sauna (CH, Anna Lena Spring, Lara Perren, 2021) – Intrată pentru prima dată în saună, Ava se topește și se dizolvă într-un delir complet.
  • Human Habitat (NO, Flavia Devonas Hoffmann, 2020) – Scurtmetrajul își are originea în ciocnirea dintre natura intactă și industria în plină dezvoltare din Arctica și explorează oscilația dintre rezistența și fragilitatea umană.
  • Passage (DE, Ann Oren, 2020) – Un artist Foley creează sunete pentru un film cu un cal de dresaj și se dizolvă în propria imitație.
  • Shells (CZ, Marie Magdalena Kochová, 2022) – Liftul azilului de bătrâni se transformă într-o scenă pentru un bătrân dansator care-și explorează limitele propriului corp, amintirile și trecerea timpului.

____________________

Colectivul Tangaj este fondat de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu în 2014. Tangaj produce și promovează o artă hibridă, a corpurilor la intersecție, între genuri, formate și timpuri. O mare parte dintre lucrările Tangaj au un caracter colectiv, aducând împreună artiști din țări și domenii diferite. Lucrările lor performative au fost prezentate în Germania, Regatul Unit, Austria, Lituania, Slovenia, Croatia, Bulgaria, Turcia, Italia, Grecia, Canada, SUA, Madagascar, în timp ce filmele lor de dans au fost selectate în cele mai importante festivaluri de profil din lume. Tangaj Collective este de asemenea și organizatorul Bucharest International Dance Film Festival, anul acesta aflat la ediția a IX-a.

____________________

Programul celor două zile de dans, film și discuții este prezentat în parteneriat de Tangaj Collective și Casa Tranzit și face parte din “Retrocontrol - Documentare Performative în deplasare” – un proiect cultural de mobilitate națională și internațională co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe