fbpixel

Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu

Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu

Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu

Privitor ca la teatru: despre arta de a descoperi scena și lumea

Invitați speciali: E.S. DAVID SARANGA (Ambasadorul Israelului la București), GILDA LAZĂR (Organizatoarea Întâlnirilor JTI), ANDREEA SANDU (Fondatoarea și curatoarea Galeriei de artă contemporană și design GALATECA) și TUDOR GIURGIU (Regizor de film și Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF).

Intrarea este liberă și se face pe bază de rezervare, rezervările își pierd valabilitatea cu 30 de minute înainte de începerea evenimentului.

„Ce înseamnă a fi spectator? Există o artă de a privi ca la teatru? Fiecare dintre noi putem încerca să urmărim un spectacol – al lumii, al scenei, al fiecărei zile – însă nu oricine pătrunde taina de a descoperi un univers prin actul participării, prin prezență. Prin sacrificiu, chiar. De multe ori considerată o postură pasivă, un fel de neutralitate asumată fără voie, condiția spectatorului este însăși esența teatrului. Nici cuvintele dramaturgilor, nici ideile regizorilor, nici măcar jocul actorilor nu ar avea sens fără talentul de a privi și de a asculta al celor care nu se simt acasă cu adevărat decât acolo, în întunericul tandru al unei săli. Acolo și nicăieri altundeva. Despre puterea de a iubi scena fără a râvni la luminile rampei, despre savoarea posturii misterioase a celui care aplaudă fiindcă știe de ce, se vorbește prea puțin. Și e nedrept.

Sunteți invitați la o ediție a Dialogurilor noastre care vă este dedicată – dumneavoastră, fiecăreia și fiecăruia dintre spectatorii teatrului, umbrele discrete rămase peste fotoliile elegante sau în scaunele simple din nenumărate spații ale miracolului. Ce amintiri se păstrează în noi după atâtea spectacole văzute? Ce urme lasă ele în gândurile și sufletele noastre? De ce ne place așa de mult să fim privitori la teatru și ca la teatru? Asemenea subiecte vor fi discutate alături de patru invitați speciali, spectatori de elită ai acestor timpuri: E.S. David Saranga (Ambasadorul Israelului la București), Gilda Lazăr (Organizatoarea Întâlnirilor JTI), Andreea Sandu (Fondatoarea și curatoarea Galeriei de artă contemporană și design GALATECA) și Tudor Giurgiu (Regizor de film și Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF). Împreună, vom sărbători Ziua Mondială a Spectatorului – fără anunțuri pompoase și mesaje oficiale, dar cu încrederea că o merităm pe deplin. Fiecare. Împreuna.” -  Octavian Saiu

În contextul acestei ediții a Anotimpurilor dialogului despre teatru va avea loc lansarea a două volume semnate de OCTAVIAN SAIU: „Arta de a fi spectator” (Colectia Yorick – Editura Nemira, București) si „Phèdre. D'Euripide à Racine, de Sénèque à Sarah Kane” (Lansman Editeur, Bruxelles).

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe