AMERICAN BUFFALO

AMERICAN BUFFALO

AMERICAN BUFFALO

Don Dubrow, proprietarul unui magazin de vechituri, vrea să fure colecția de monede a unui client care, crede Don, l-a înșelat la cumpărarea unei monede cu cap de bizon. Complicele său e Bobby, băiatul de prăvălie bun la toate, dar la care renunță cînd Teach, un prieten manipulator, îl convinge că Bobby este incompetent. Neîncrezător totuși, Don îl invită să ia parte la lovitură și pe Fletcher, un personaj pe care atît el cît și Teach îl respectă ca pe o autoritate incontestabilă. Bobby devine țapul ispășitor într-o poveste construită pe suspiciune, furie, necinste, violență și, mai ales, trădare.

Cu: Angel Popescu, George Constantinescu, Ștefan Iancu
Scenografia: Tudor Albu
Costumele: Monica Florescu
Traducerea
și regia: Bogdan Budeș
Foto: Dan St Andrei

Recomandare vârstă: 16+
 Limbaj explicit

Spectacolul este realizat cu sprijinul Asociației Împreună pentru o Viață mai Bună

Într-o cronică pentru The New York Times a punerii în scenă din 1983, de pe Broadway, criticul Frank Rich, a numit-o „una dintre cele mai bune piese americane din ultimul deceniu.” Tot el scrisese și despre producția din 1981, numind piesa „genialăși notând: „Textul, totuși, este elementul central. Lucrând cu cel mai mic vocabular imaginabil – cuvinte precum "nimic", "grozav" și "nu", precum și cele "din patru litere" – domnul Mamet creează o lume subterană cu propriile ei benzi desenate nealfabetizate: lupte pe viață și pe moarte, patos și chiar afecțiune. În American Buffalo, el a creat o înșelătoare tragedie la scară mică, care are puterea de a face să explodeze cel mai mare dintre miturile americane.”

American Buffalo este o piesă scrisă în 1975 de dramaturgul, scenaristul, scriitorul și regizorul american David Mamet, câștigător al Premiului Pulitzer și nominalizat la Premiile Tony pentru piesele Glengarry Glen Ross (1984) și Speed-the-Plough (1988).
Dup
ă trei producții de prezentare la Goodman Theatre, Chicago, montarea textului American Buffalo a avut premiera pe Broadway, în februarie 1977, la Ethel Barrymore Theatre, iar până în iunie 1977 s-a jucat de 122 de ori.
Din 1977 pân
ă în 2022, piesa a cunoscut 7 montări diferite, dintre care una în Chicago (1975), două la Londra (Donmar Warehouse, 2000 și Wyndham's Theatre, 2015) și patru pe Broadway (1977, 1983, 2008, 2022).
Distribu
țiile celor 7 montări i-au inclus pe Bernard Erhard, J.J. Johnston, William H. Macy, Robert Duvall, Kenneth McMillan, John Savage, Al Pacino, James Hayden, Philip Baker Hall, Mark Webber, John Leguizamo, Cedric the Entertainer, Haley Joel Osment, Damian Lewis, John Goodman, Tom Sturridge, Sam Rockwell, Laurence Fishburne, Darren Criss.
În 1996, piesa a fost adaptat
ă pentru un film ce îi are în distribuție pe Dennis Franz, Dustin Hoffman și Sean Nelson.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe