Proiecții de film mut, muzică live, dialoguri
29.08 – 25.09.2023, Apollo111 Teatrul, București
Lansat online în 2021, FICȚIUNI SONORE continua obiectivele asumate prin proiectele anterioare, anume, reactivarea interesului pentru cinemaul mut românesc, susținerea scenei locale de muzică experimentală și, unu plus unu, provocarea clasicului „acompaniament muzical”. Însă arhiva națională de film pre-sonor nu e nici pe departe fără sfârșit, așa cum părea la început, când doar frunzăream listele ANF. Programul debuta cu două filme fără sunet*, digitalizate pentru prima oară cu sprijinul Arhivei Naționale de Film, și – pentru a înțelege contextul istoric – cu o serie de dialoguri moderate de criticul și curatorul de film, Călin Boto, avându-i invitați pe Zágoni Bálint, Melinda Blos Jáni, Gabriela Filippi, Andrei Rus și Irina Trocan, critici și istorici de film.
Referitor la muzică, selecția artiștilor s-a realizat în strânsă legătură cu filmele propuse, mai bine zis, genul, subiectul, „istoria” din jurul filmului, dar și starea materială indică un tip anume de narațiune sonoră, chiar și autorul potrivit dacă luăm în considerare personalitatea, biografia și activitatea profesională a artistului. Pe unde am nimerit-o, pe unde, nu, cert e că uneori am ieșit din zona muzicii experimentale, fiind mai aproape de ideea de expriment în sunet și practici atipice în muzica contemporană.
În sfârșit, în 2023 încheiem proiectul cu o serie de proiecții de film, însoțite de muzică live, prezentând publicului cinci lungmetraje și mediumetraje de ficțiune din arhiva românească de film mut și fără sunet*, realizate între anii 1912-1945 și re/interpretate sonor de compozitori și muzicieni apreciați atât în țară, cât și în afară: Abator Industries, Irinel Anghel, Iancu Dumitrescu & Co. (Octav Avramescu, Andrei Kivu, Mihai Codrea, Sânziana Dobrovicescu, Ciprian Ghiță, Călin Grigoriu), Micleușanu M., Sillyconductor. Proiecțiile vor fi urmate de discuții axate de această dată pe componenta sonoră a proiectului, între artiști și invitați cu o activitate relevantă în jurul muzicii și al sunetului în România: Octav Avramescu, Ion Dumitrescu, Miron Ghiu, Anamaria Pravicencu, Sabina Ulubeanu.
*printre filmele incluse se numără și câteva realizate ulterior apariției sunetului în România, însă ale căror benzi sonore au fost pierdute de-a lungul timpului sau nu au fost produse niciodată
„Încă o dată, o selecție de filme de ficțiune realizate între 1912 și 1945, perioadă în care a face cinema părea împotriva firii socio-economice a României – cinema de orice fel, cu atât mai puțin de ficțiune, și mai puțin de lungmetraj; începând cu Independența României (r. Grigore Brezeanu), epopeea istorică care a fost și primul lungmetraj românesc de ficțiune, și până la Cetatea fermecată (1945), fantezia camp neterminată a lui Marin Iorda, fiecare dintre filmele românești selectate este o împotrivire fascinantă. Acestea fiind spuse, două dintre ele, al lui Mihaly Fekete, respectiv Jenő Janovics, au fost făcute în Transilvania, la Cluj, pe timpul războiului și mai apoi al tranziției – așadar într-un colț de imperiu unde cinemaul devenise deja o industrie.
Online sau off-, proiectele noastre ni s-au părut întotdeauna de scurtă durată publică. Au trecut doi ani de când Ficțiuni sonore s-a întâmplat numai online din cauza pandemiei și acum ne bucurăm să îl putem face din nou, pe bune, în București și Cluj: aceste filme deschid istorii și ecrane nesperate, însă de acum indispensabile înțelegerii cinemaului românesc.” (Călin Boto)
Coordonatori proiect: Elena Dobîndă & Emilian Mărgărit
Curator de film, moderator: Călin Boto
Curator sonor, comunicare: Elena Dobîndă
Procesare filme: PRISMA Film
Foto, video: Petre Fall
Organizator: Image and Sound
Partener: Cinema ARTA
Cu sprijinul: Arhiva Națională de Filme, Apollo111, PRISMA Film
Parteneri media: Revista Zeppelin, Films in Frame, ISCOADA, CIMRO – Centrul de Informare Muzicală din România, Revista GOLAN, Radio România Cultural, Iqads, Radio România Muzical
Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.