A City Shaped by Creative Industries

A City Shaped by Creative Industries

A City Shaped by Creative Industries

Cele mai creative orașe ale Europei sunt prezente pe 14 octombrie la ”A City Shaped by Creative Industries”, conferința-maraton pentru antreprenorii în industrii creative

Între 10 și 16 octombrie Bucureștiul devine capitala regională a industriilor creative. Timp de o săptămână, arta, designul, tehnologia, moda, gastronomia și dezvoltarea urbană vor fi principalul subiect la a 2-a ediție Creative Est Festival, o serie de workshopuri, conferințe, seminarii și expoziții, ce vor culmina cu cel mai mare market al industriilor creative Est-Europene în complexul Industria Bumbacului București.

Vineri, pe 14 octombrie, Creative Est prezintă conferința A City Shaped by Creative Industries la Arcub Hanul Gabroveni, un eveniment special care aduce în același loc 9 speakeri internaționali din spații culturale diverse ce au contribuit la schimbarea orașelor prin proiecte interdisciplinare de arta, design, arhitectură, tehnologie sau gastronomie. Orașele de azi aparțin oamenilor iar schimbarea stă în putererea celor care reușesc să aducă la viață ecosisteme alternative, generatoare de piețe noi și creatoare de locuri de muncă.

Pe parcursul conferinței centrale Creative Est, participanții vor face un tur de forță prin 8 orașe europene care au dezvoltat în ultimii ani business-uri creative cu o contribuție importantă la economia locală ori clustere de meșteșugari, artizani, designeri sau ingineri. Experți din Nantes, Belgrad, Kiev, Tartu, București, Arad, Brașov și Hamburg  vor stârni curiozitatea și inspirația celor prezenți vineri la Arcub Hanul Gabroveni.

Boris Meggiorin (Franța), director de dezvoltare al clusterului de industrii creative Quarter de la Creation din Nantes vorbește despre tranziția de la un oraș industrial (al cincilea din Franța ca număr de locuitori) la un hub sustenabil ce țintește spre a deveni principalul centru cultural din vestul Franței, dar și despre felul în care intervențiile artistice pot ajuta la recuperarea identității locale.

În Belgrad, o comunitate de antreprenori creativi a reușit redefinească imaginea unui oraș care acum 16 ani era bombardat în timpul conflictelor din Kosovo. Anja Arandjelovic (Serbia), manager cultural și co-fondator al hubului Mikser House, ajunge la București pe 14 octombrie pentru a împărtăși din experiența lucrului cu antreprenori și bresle creative şi pentru a dezbate impactul unui astfel de proiect asupra publicului și autorităților.

Roman Tugashev (Ucraina) va susține workshopul ”Antreprenor în gastronomie”, cu accent pe business-urile la scara mică din domeniul gastronomiei artizanale și street-food dezvoltate în Kiev de-a lungul ultimilor ani. Printre speakerii prezenți se numără și Egbert Ruhl (Germania), responsabil de regenararea urbană a portului din Hamburg prin intermediul comunităților de antreprenori creativi dar și Anda Ionescu & Oana Furdea (România), cele două fondatoare ale asociației CitiZenit care și-a propus să tranforme fabrica TEBA Arad într-un centru de industrii creative.

Conferința A City Shaped by Creative Industries va găzdui și etapa finală a pitching session-ului ”Get in The Ring”, organizat de Gea Strategy & Consulting în cadrul festivalului Creative Est. Astfel, în pauzele dintre prezentări și dezbateri, 8 start-up-uri românești din industrii creative se vor lupta pentru a demonstra unui juriu specializat că ideea lor merită trei premii cu valoare totală de 5000 de Euro, oferite de Banca Transilvania, partenerul principal al festivalului Creative Est.

Biletele la conferința “A city shaped by Creative Industries” costă 30 de Euro și pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook. Biletul oferă acces la 9 prezentări interactive și aducătoare de inspirație, alături de experți internaționali și antreprenori români, lunch break și networking. Agenda completă a conferinței este disponibilă pe www.creativeest.ro.

Conferinţa A city shaped by Creative Industries se adresează antreprenorilor în industrii creative care au ca misiune dezvoltarea unor proiecte de mare impact la nivelul oraşului, precum şi celor din sectorul public sau privat ce doresc să contribuie la evenimente şi programe ample de reconversie urbană prin intermediul industriilor creative.

Mai multe informații despre festivalul Creative Est sunt disponibile pe www.creativeest.ro și pe pagina evenimentului. Creative Est este susținut de Banca Transilvania, partener principal al creativității românești. Festivalul are loc sub patronajul Reprezentației Comisiei Europene în România și se bucură de parteneriatului Ministerul Culturii, ARCUB, centrul de proiecte culturale al municipiului București și NOD Makerspace.

-----

Industriile creative sunt domenii care generează dezvoltare economică și bunăstare prin valorificarea talentului și creativității. Ele includ artele vizuale, designul, arhitectura, artele performative, IT-ul sau meșteșugurile. Industriile creative sunt unele dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, cu o rată de creștere peste medie, creează locuri de munca înalt calificate, au potențial antreprenorial și de inovare.

Sectorul cultural și creativ reprezintă 6.8% din PIB-ul Uniunii Europene și angajează 6,5% din forța de muncă, adică aproximativ 14 milioane de oameni. În România, aceleași statistici pentru sector indicau 5,93% și, respectiv, 4,48%. În plus, în perioada 2009-2013, valoarea adaugată realizată de sectorul cultural și creativ a avut un trend pozitiv, cu o creștere de 82,4% ajungând de la valoarea inițială de 4.503,7 milioane de Euro, la 8.214,7 milioane de Euro în 2013.

AGENDA

10.30: Registration, welcome coffee

10:45 – 11:15: NOD Makerspace, case study

10:45 – 11:15: Boris Meggiorin (France) – Nantes creative cluster – or how an industrial city reinvented itself as a creative hub

11:45 – 12:15:Alina Floroi, Laborazon, Brasov: Ecosistemul creativ din Brasov – relatari de la fata locului

12:15 – 12:45: Edgar Kaare (Estonia): Urban development & creative industries in Estonia

12:45 – 13:30: Pitching session Get in The Ring (round I): Eight Romanian creative entrepreneurs are arguing their idea in front of the jury and the wide audience and fighting to to win prizes of 5000 E. 

13:30 – 14:30: Light lunch outside

14:30 – 15:30: Pitching session Get in The Ring (round II)

14:30 – 15:30: Anja Arandjelovic (Serbia): The powerful impact of a creative center in a city as Belgrade: Mikser House

16:00 – 16:30: Anda Ionescu & Oana Furdea (Arad) fabrica TEBA: Cum şi pentru cine traducem regenerarea urbană prin evenimente culturale?

16:30 – 17:00: Roman Tugashev (Ukraine): Building a small-scale gastronomy business

17:00 – 17:30: Constantin Goagea (RO) Halele Carol: Urban re-conversion in Bucharest: Carol Halls

17:30 – 18:00: Egbert Ruhl (GER) – Hamburg Kreativ Gesellschaft: Urban regeneration of the old port area of Hamburg for creative industries entrepreneurs

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend