Matei Vișniec despre „Ultimele zile ale Occidentului” la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Luni, 14 mai, la ora 19.00
Matei Vișniec despre „Ultimele zile ale Occidentului” la Librăria Humanitas de la Cișmigiu Luni, 14 mai, la ora 19.00

Matei Vișniec despre „Ultimele zile ale Occidentului” la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Luni, 14 mai, la ora 19.00

Luni, 14 mai, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), Matei Vișniec va dialoga cu Ion Bogdan Lefter, pornind de la volumul Ultimele zile ale Occidentului, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

„Oare ce i se întîmplă Occidentului? A intrat el în faza finală a declinului? Moare civilizaţia occidentală? Va fi Europa Occidentală islamizată, africanizată, ocupată de milioane de migranţi veniţi din Africa şi din Asia? Asistăm la dispariţia omului alb? Se va produce o gigantică operaţiune de înlocuire în Europa a populaţiei albe, de tradiţie creştină, cu o altă populaţie, africană şi

arabo-musulmană, purtătoare de tradiţie islamică? Sîntem, pe continentul european, martorii unei catastrofe comparabile cu prăbuşirea Imperiului Roman? Se produc sub ochii noştri extincţia valorilor occidentale, amuţirea vocii morale a Occidentului şi ieşirea sa din istorie? A decis oare Occidentul să se sinucidă în prezent, din punct de vedere cultural, după ce în secolul trecut a încercat de două ori să se sinucidă fizic (declanşînd Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial)? Zeci de întrebări de acest gen inundă zilnic presa şi reţelele de socializare. Ca jurnalist, mă confrunt cu ele zilnic la Radio France Internationale, unde lucrez de trei decenii. Ca scriitor însă, mi-am propus să le abordez oarecum altfel, prin prisma unor fabule filozofice şi a unor povestiri cu aer dilematic, dar şi prin cîteva confesiuni.” (Matei Vişniec)

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în 1972 în revista Luceafărul. Mai tîrziu, stabilit la Bucureşti, unde a făcut studii de filozofie şi istorie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de Luni, condus de criticul Nicolae Manolescu. Cîştigător al Concursului Editurii Albatros în 1980, debutează cu volumul de versuri La noapte va ninge. A publicat cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa, iar din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului, în 1989, şi-a desfăşurat activitatea între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse şi jucate în peste 30 de ţări.

A fost distins cu numeroase premii, începînd cu Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor, în 1984, pentru volumul Înţeleptul la ora de ceai.

A obţinut, printre altele, Premiul Academiei Române în 1998 şi Premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cel mai jucat dramaturg român contemporan în 2016. În Franţa, i-a fost decernat de mai multe ori Premiul Presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon. În 2009, Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD) îi acordă Premiul European, iar în 2016, romanul Negustorul de începuturi de roman primeşte Premiul Jean Monnet pentru literatură europeană.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


Waiting for August DVD - One World Romania
Colectia de DVD-uri One World Ro
Waiting for August
DVD - One World Romania
KICKOFF CLUJ
10:00 - Saturday, 8 February
KICKOFF CLUJ
West City Hotel