CORP FILMAT este un program propus de colectivul AREAL - spațiu pentru dezvoltare coregrafică, care aduce împreună o serie de filme de dans realizate în perioada pandemiei de diverși artiști din scena dansului contemporan românesc: Alexandra Bălășoiu, Alexandra Gîrbea, Andreea Belu, Andreea Novac, Beatrice Tudor, Corina Andrian, Cosmin Manolescu, Cristina Lilienfeld, Georgeta Corca, Mariana Gavriciuc, Simona Dabija.
Filmele sunt prezentate în ordinea cronologică a realizării lor și reflectă deopotrivă posibilitățile și restrângerile generate de contextul imprevizibil al anului 2020. De la o serie de manifeste artistice filmate în lipsa unor contexte pentru desfășurarea activității, către folosirea unor spații alternative precum muzeul și natura, programul Corp Filmat este o invitație de apropiere către scena dansului contemporan din România, adresată publicului larg.
”Credem că artiștii și arta dansului au capacitatea de a declanșa noi procese cognitive, emoționale și motrice, cu rol important în transformarea oamenilor și a societății.” (Colectivul AREAL)
Program CORP FILMAT:
Mesaj de Ziua Internațională a Dansului 2020 de la...
...Andreea Belu | 1:25
camera: Iulia Chindea
24 de minute de reflecție la nevoia de a dansa și rezultatul scris al acestui demers cognitiv și emoțional. Coincidențele și asemănările cu gânduri colective sau care aparțin altor persoane sunt arbitrare.
...Cristina Lilienfeld | 4:12
”Îți urez o aniversare frumoasă și mulți ani împreună, dragul meu dans! Până la urmă, dansul va supraviețui.”
...Andreea Novac | 2:51
”Mesajul meu este simplu: nu exista fără. La mulți ani tuturor celor care au drag de dans (de oriunde, în orice formă, oricând)”
...Simona Dabija | 1:06
”Dansul este un limbaj universal. Nu ai nevoie de traducere. Citește-l, mișcă-l, împrumută-l și imprimă-l pe tine.”
PERSPECTIVE | 7:01
regia: Cosmin Manolescu
camera și interpretare: Sabina Ulubeanu & Cosmin Manolescu
În perioada stării de urgență, coregraful Cosmin Manolescu și-a scris zilnic declarația obligatorie și a ieșit afară să danseze cu cerul, păsările și zidurile caselor, într-o încercare instinctivă de conectare cu natura și orașul pustiu. Așa s-a născut acest dans al mâinilor care are ca fundal cerul văzut din București și Bușteni.
TERMINAL OBSOLESCENCE | 6:14
regia și interpretare: Cosmin Manolescu & Robert Gabriel Elekes
muzica: George Pandrea
Filmul este o reprezentare a corpului în stările sale de tensiune și luptă contra virusului, fiind o încercare de a încapsula peste timp, experiența dificilă a acestei perioade provocatoare pe care o trăim cu toții.
Cele două filme ”Perspective” și ”Terminal Obsolescence”, au fost realizate în luna mai 2020, în colaborare cu compozitoarea Sabina Ulubeanu și poetul Robert Elekes și fac parte din jurnalul performativ “Corpul în relația cu poezia, muzica și artele plastice” realizat de coregraful Cosmin Manolescu la invitația reprezentanței Institutului Cultural Român de la Bruxelles.
UNIVERS MIC | 5:01
camera: Andra Nedelcu
performer: Alexandra Bălășoiu
Imersată într-un fragment din expoziția ”Camere Moarte” a lui Gregor Schneider de la MARe, o dansatoare interacționează cu o sculptură mare și o serie de fotografii, încorporând un atac frontal despre suferință, frică și moarte. Filmul propune o reflecție blândă asupra procesului infinit al vieții și asupra aspectului limitat al umanității.
MEETING ANCA MUREȘAN | 3:25
camera: Andra Nedelcu
performer: Alexandra Bălășoiu
Mai mult decât un simplu spațiu de întâlnire cu o pictură dintr-un muzeu, ”Meeting Anca Mureșan” creează un dialog viu și deschis între dans și artele vizuale. Pictura pare că se reinventează și nu rămâne o piesă moartă de muzeu, iar performerul devine parte din expoziție. Petele de culoare generează sunet și mișcare, lăsând loc pentru o infinitate de interpretări, povești paralele și intersecții de manifestări artistice.
”Univers mic” și ”Meeting Anca Mureșanu” au fost realizate în cadrul laboratorului Meeting Room, un tandem artistic interdisciplinar desfășurat în proiectul ”Dans la MARe" organizat de Fundația MARe și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
SUNLESS | 07:26
regie: Corina Andrian (Red-Cor)
coregrafie: Corina Andrian, Mariana Gavriciuc, Beatrice Tudor
“SUNLESS” a fost filmat la distanță în două țări diferite și trei orașe ( București, Timișoara, Londra). Partenerii și colegii performerilor au devenit principalii directori de imagine și asistenți de producție, obținând unele dintre cele mai surprinzătoare cadre ale acestui film, sub ghidajul Corinei. Filmul chestionează conceptele de dans și corp, întrebând ce se mișcă atunci când totul e stabil și ce este vulnerabilitatea atunci când nu mai rămâne nimic nedezgolit.
IMAGINARIUM | 05:52
regia și coregrafia: Cosmin Manolescu
camera și editare film: Orsolya Balint
univers sonor: Lala Misosniky
În luna august 2020, la 6 luni de la declanșarea pandemiei în România, 10 oameni curajoși și coregraful Cosmin Manolescu au ieșit să danseze împreună cu natura, soarele și nisipul la plaja Corbu în cadrul unui retreat de dans contemporan în aer liber. Așa s-a născut ”Imaginarium”, film realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Praga.
CALCAR | 5:39
cinematografie: Volod Hendrix
coregrafie: Georgeta Corca
Mediul care ne înconjoară schimbă felul în care ne mișcăm, gândim și simțim. Acesta conține identități posibile printre care putem aluneca și pe care le putem combina, în descoperirea unei modalități de expresie unice în traseul nostru continuu. Mintea noastră este mediul interior în care navigăm: un teren accidentat, cu segmente fragile și locuri riscante. Cu cât o situație este mai restrictivă, cu atât devenim mai creativi.
WHEN THE RIVER SUBSIDES | 5:27
cinematografie: Volod Hendrix
coregrafie: Alexandra Girbea
Văd spațiul ca pe un portal invizibil în timp. Cu o stare mentală adecvată, poți călători în timpuri diferite, în descoperirea unor personaje ale viitorului sau ale trecutului, a unor fragmente de ritual uitat, relicve ale unor creaturi, bucăți de legende. Când râul se domolește, poveștile și pietrele curg.
”Calcar” și ”When the river subsides” fac parte din proiectul Love for Forest, un studiu cinematic al dansului care explorează biostructura pădurii în interacțiune cu corpul uman și imaginația, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Photo credit: Lise Hendrix
_________________________________________________________
Corp Filmat este un eveniment AREAL, în cadrul Stagiunii CORP@online
Stagiunea CORP@online este un proiect AREAL inițiat de Andreea Belu PFA, Fundația Gabriela Tudor, Indie Box, Asociația PETEC, Asociația Delazero, în parteneriat cu Goethe Institut București, Forumul Cultural Austriac, Creart prin Teatrelli, Centrul Național al Dansului București, Tangaj Dance & Bucharest International Dance Film Festival, European Dancehouse Network. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Prețul unui bilet la programul de spectacole și filme din cadrul Stagiunii CORP@online este 10 lei, cu excepția evenimentelor din data de 13 noiembrie pentru care accesul este gratuit, însă rezervarea este obligatorie. Programul evenimentelor este disponibil la www.arealcolectiv.ro sau direct pe site-ul Eventbook la https://eventbook.ro/program/stagiunea-corp.
AREAL - spațiu pentru dezvoltare coregrafică este un proiect colectiv ce își propune să crească gradul de coeziune al comunității dansului contemporan din România, să dezvolte și să diversifice publicul acestui sector cultural, să încurajeze mobilitatea și interconectarea celor care activează în domeniul artelor performative prin activități comune dedicate. AREAL a demarat în 2020 în cadrul 4 Corpuri-Colectiv pentru Dans, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.