fbpixel
Skip to main content

Proiecție și dezbatere „Cardinalul”, film în regia lui Nicolaie Mărgineanu

Închisorile comuniste, experiența episcopului Iuliu Hossu

Proiecție și dezbatere „Cardinalul”, film în regia lui Nicolaie Mărgineanu Închisorile comuniste, experiența episcopului Iuliu Hossu

Marți, 26 noiembrie, vă invităm în Librăria Humanitas de la Cișmigiu la un eveniment cu vizionarea filmului „Cardinalul” și dezbatere.

La dezbatere vor participa regizorul Nicoale Mărgineanu, Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu, autoarele volumului "Martori ai fericirii. Șapte vieți de sfinți români”, dar și Preasfinția Sa Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de Bucureşti. 

Despre carte
„Martori ai fericirii. Șapte vieți de sfinți români” este povestea vieţii şi morţii a şapte episcopi greco-catolici, victime ale regimului comunist, pe care Papa Francisc i-a beatificat la Blaj pe 2 iunie 2019. „În momentul strivirii brutale a tuturor elitelor spirituale, intelectuale şi politice din România de către autoritățile comuniste, Biserica Greco-Catolică a oferit o contribuție inestimabilă de mărturie creștină dusă până la capăt, precum bobul de grâu căzut în pământ, care moare spre a aduce mult rod. Această carte se întemeiază pe dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului celor șapte episcopi greco-catolici morți sub prigoana comunistă între anii 1950 și 1970. Pentru ei, trăirea în credință n-a însemnat o simplă resemnare în fața suferințelor pe care le-au avut de îndurat, ci mai degrabă o anume bucurie de a se întâlni cu Cristos în pătimirea lui.“ – Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu

Despre film
Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și perioada încercării de convertire forțată din penitenciarul Sighet. Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

we also recommend

Colectia de DVD-uri One World Ro
Here Be Dragons | Aici sunt dragoni

DVD - One World Romania
Bucuresti, Bucuresti

voucher valabil 12 luni de la achiziție
O experienta de tir ca in filme iti va pune la incercare stapanirea de sine


Bucuresti, Bucuresti

Workshop: Movements and moments cu Andreea Novac
26, 27, 28, 29 octombrie, în intervalul 20:00-22:00 - WORKSHOP
Workshop: Movements and moments cu Andreea Novac


LINOTIP – Centru Independent Coregrafic