Reverse Discourse in "Platforma ZonaD"

Reverse Discourse in "Platforma ZonaD"

Reverse Discourse in "Platforma ZonaD"

Programul multi-anual „#PlatformaZonaD” 2018-2019 ajunge la final. În perioada 17-20 octombrie 2019, Fundația Gabriela Tudor împreună cu partenerii Teatrul Apropo, Point, Centrul de Teatru Educațional Replika și Linotip - Centru Independent Coregrafic vă așteaptă la o serie de evenimente în conexiune cu diversele activități derulate în ultimii 2 ani în cadrul și/sau în conexiune cu acest program.

REVERSE DISCOURSE

Concept și coregrafie: Ioana Marchidan
Performer: Ioana Marchidan

Visuals & light design: Hermina Stanciulescu
Sound design: Alexandru Suciu
Afiș: Hermina Stănciulescu


“În "Reverse Discourse" am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise și retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi fie că vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalitati distincte, care nu se intersectează aproape niciodată. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze ce conturează trecutul și prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare.” Ioana Marchidan

"Reverse discourse" este ceea ce spune titlul. Un discurs inversat. Depersonalizat. Oferit dezgolit. Fragil. Intim. Un performance despre body politics în care Ioana Marchidan scurtcircuiteaza memoria corporală colectivă, identificând și aducând la suprafață gesturi adânc înrădăcinate, cu scopul de a le dezarhiva și descompune printr-o alunecare corporală spre o coregrafie abstractă. Această catalogare și reeditare a memoriei supunerii, a suprimării și reprimării semnificațiilor gesturilor, integrează publicul ca participant la dialog, ca observator supus.

Este interesant de urmărit în acest performance micro mișcarea corporală, înainte ca gesturile să ia amploare,care intervine în corp o dată cu schimbarea perspectivei. Inventarierea gesturilor vine ca o oscilare între supunere și asuprire până când corpul renunta la a mai diferenția între cele două și se lasă prins în energia schimbării dintre ele.

Alegerea de a construi discursul în această formă, un spate gol într-un spațiu care oscilează de la hău întunecat la videoproiectii, implică vulnerabilitate. Iar vulnerabilitatea implică o fragilitate asumată, ce permite concentrarea atenției pe esență mesajului: forța destructivă a abuzului de putere.

Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018 în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL - inițiată de Cosmin Manolescu la Lisabona, în parteneriat cu Forum Dança, în cadrul unui proiect co-finanțatat de Administrația Fondului Cultural Național.



**Reverse Discourse este un proiect cultural organizat de Asociația Dance Spot și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național./ AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Jelenleg nincs tervezett jövőbeli előadásunk.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

figyelmedbe ajánljuk