Ludmila Ulițkaia la București. Discuție despre romanul „Scara lui Iakov“ urmată de o sesiune de autografe

Ludmila Ulițkaia la București. Discuție despre romanul „Scara lui Iakov“ urmată de o sesiune de autografe Miercuri, 22 mai, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Ludmila Ulițkaia la București. Discuție despre romanul „Scara lui Iakov“ urmată de o sesiune de autografe

Miercuri, 22 mai, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 22 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la întâlnirea cu scriitoarea Ludmila Ulițkaia și invitații săi, despre bestsellerul Scara lui Iakov, tradus în limba română de Gabriela Russo, apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale). Vor participa, alături de autoare, jurnaliștii culturali Cristian Pătrășconiu și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook.

„Scara lui Iakov este un roman despre «știința vieții», ca să folosim cuvintele unuia dintre personaje; dar, mai mult decât atât, este un roman despre fericirea de a trăi viața, oricum ar fi ea, despre modurile și posibilitățile de a o accepta, oricât de complicată ar deveni.“ – Vedomosti

Scara lui Iakov este povestea a patru generații ce se desfășoară într-o alternanță continuă a planurilor, un caleidoscop de iubiri, trădări, idealuri, culpe, suferință, artă și întrebări fără răspuns, în care istoria este omniprezentă, mereu personaj principal. În 2016, Scara lui Iakov a câștigat, în cadrul Premiilor Bolșaia Kniga, Locul al treilea și Premiul cititorilor. Este tradus în peste douăzeci de țări.

Inspirat din corespondența bunicilor autoarei, romanul se desfășoară în jurul a două personaje —Nora și Iakov Osețki. S-au văzut o singură dată, în 1955, pe când Nora era doar o copilă. Întâlnirea n-a fost decât un episod fulgurant pentru amândoi. Adevărata întâlnire are loc abia peste ani, în 2011, când Nora găsește într-un cufăr vechi scrisorile și jurnalele bunicului ei și-i descoperă cu adevărat povestea: după Revoluția din Octombrie, Iakov și Marusia, tineri căsătoriți din Kiev, se mută la Moscova. În timp ce Marusia îmbrățișează doctrina comunistă, Iakov devine tot mai critic, astfel că, după venirea lui Stalin la putere, cade în dizgrație și este trimis în Siberia. Soția lui divorțează în contumacie, în ciuda faptului că au un copil. Lumea Norei Osețki nu este mai puțin dramatică: răzvrătită și nonconformistă, are un fiu, Iurik, pe care-l crește singură, un iubit georgian, regizor de teatru, și un soț „de ocazie“, de care și ea divorțează în contumacie. Firele vieților tuturor se întâlnesc și se despart pe fundalul poveștii lui Iakov, care se dezvăluie treptat, odată cu marea istorie a secolului XX. Destinul lui Iakov Osețki o face pe Nora să-și pună întrebări despre propria viață, și mai cu seamă una: până la ce punct traiectoria ființei poate fi determinată de genele sale?

Romanul Scara lui Iakov de Ludmila Ulițkaia este recomandat de Bookhub.ro și Radio Guerilla.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe