Istoricul Ian Buruma în dialog cu Cătălin Ștefănescu în librăria Humanitas de la Cișmigiu

Istoricul Ian Buruma în dialog cu Cătălin Ștefănescu în librăria Humanitas de la Cișmigiu Eveniment în cadrul festivalului One World România

Istoricul Ian Buruma în dialog cu Cătălin Ștefănescu în librăria Humanitas de la Cișmigiu

Eveniment în cadrul festivalului One World România

Editura Humanitas și One World România vă invită duminică, 17 martie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire specială cu istoricul și eseistul anglo-olandez Ian Buruma. Dialogul cu Cătălin Ștefănescu se va opri atât asupra celor două cărți ale sale publicate până acum în limba română, cât și asupra pasiunii pentru cinematografie. Festivalul One World România va include o selecție de film documentar realizată de Ian Buruma care va participa, între 16 și 22 martie, la o serie de proiecții și dezbateri.

Cărțile lui Ian Buruma, Anul Zero. 1945, o istorie și cea scrisă împreună cu Avishai Margalit, Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului. O scurtă istorie a urii față de Vest, vorbesc despre fracturi societale din care o revenire pare aproape imposibilă și despre efectele care apar atunci când relațiile de putere și influență se modifică dramatic. O atenție deosebită este acordată impactului asupra vieților indivizilor, acolo unde proiecțiile culturale se pot transforma de multe ori în prejudecăți, ură, intoleranță sau, alteori, în proiecte care să împiedice repetarea catastrofei.

A pleca de la zero înseamnă a lua totul de la capăt. Dar oare poţi să iei totul de la capăt după un război care a schimonosit planeta? Poţi să ceri doar dreptate, nu şi răzbunare? Poţi să ierţi? Poţi să ieşi teafăr din cel mai negru coşmar? Sunt câteva dintre întrebările pe care şi le pune Ian Buruma în Anul Zero. 1945, o istorie, o carte fundamentală pentru înţelegerea a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Occidentalismul reia povestea raporturilor dintre Est şi Vest, dar de data asta unghiul de vedere se schimbă. E tot o carte despre stereotipiile, fantasmele şi construcţiile urii. Numai că acum ţinta este Vestul, în care adversarii văd o lume a răului, lipsită de suflet, vibraţie şi viziune. O lume egoistă şi mercantilă, cosmopolită şi uscată, unde iluminarea spirituală şi autenticitatea morală nu se (mai) găsesc. Buruma şi Margalit iau în discuţie argumentele invocate de cei care detestă Occidentul şi analizează urmările pe care le poate avea cocteilul de intoleranţă, prejudecată, fanatism şi reacredinţă în articularea unor idei, atitudini şi acţiuni.

Cele patru capodopere ale documentarului mondial pe care Ian Buruma le va prezenta publicului în festivalul One World România sunt:  Terminus (1961), de John Schlesinger, Durerea și mila (1969), de Marcel Ophüls, Vârtejul: cronica unei familii (1997), de Péter Forgács și Ultimul dintre nedrepți (2013), de Claude Lanzmann.

Selecția realizată de Ian Buruma este cât se poate de concludentă pentru preocupările sale. Alegerea scurtmetrajului Terminus, al celebrului cineast britanic John Schlesinger, reflectă preocuparea sa pentru cinema și afinitățile - unele de natură familială, Schlesinger fiind unchiul său - cu acest mediu. Buruma a studiat cinematografia japoneză la Tokio, a scris eseuri și articole despre filme pentru cele mai prestigioase publicații ale lumii, unele dintre ele cuprinse în excelentul său volum apărut în 2014, Teatrul cruzimii: artă, film și umbrele războiului.

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania are loc între 15 și 24 martie, în șase locații din centrul Bucureștiului. Mai multe informații despre evenimentele One World România la care va participa Ian Buruma și despre filmele selectate pot fi consultate pe pagina https://festival-oneworld.ro/l/ro/sectiuni/114/marcajele-lui-ian-buruma/.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe