fbpixel
Skip to main content

Howard Jacobson la Bucureşti

„Shylock este numele meu“ –lansare de carte şi sesiune de autografe, miercuri, 10 mai, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmi

Howard Jacobson la Bucureşti „Shylock este numele meu“ –lansare de carte şi sesiune de autografe, miercuri, 10 mai, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmi

Howard Jacobson la Bucureşti

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 10 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la întâlnirea cu scriitorul britanic Howard Jacobson, prilejuită de apariţia în limba română a romanului Shylock este numele meu, o reinterpretare briantă a piesei Neguţătorul din Veneţia, parte a Proiectului Hogarth Shakespeare. La eveniment vor vorbi, alături de autor, Nigel Bellingham, directorul British Council Romania, prof. dr.Mihaela Anghelescu-Irimia şi scriitorul, Sebastian Reichmann. Moderatorul serii va fi Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction.

Lansată în 2015 la inițiativa editurii britanice Hogarth și preluată deja în 28 de țări, această serie propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de către scriitori de faimă internațională, care le reimaginează pentru secolul XXI.

Iarna, un cimitir, Shylock. În această nouă, provocatoare interpretare a Neguţătorului din Veneţia, Shylock apare deopotrivă ca un personaj de sine stătător, dar şi ca proiecţie a conştiinţei lui Strulovitch, un abil negustor de artă. Dialogurile spumoase, de un umor amar dintre cei doi reprezintă motorul ascuns al romanului, mai ales în secvențele în care dezbat probleme fierbinţi ale contemporaneităţii: ce înseamnă să fii evreu sau să fii numit astfel de ceilalți, modificarea relațiilor dintre părinți și copii sau cum se manifestă dragostea în interiorul familiei.

„Howard Jacobson este în acest roman un autor mai profund şi mai amuzant decât contemporanii săi Martin Amis sau Salman Rushdie.“ (Independent on Sunday)

HOWARD JACOBSON s-a născut pe 25 august 1942, la Manchester. A crescut în Prestwich şi a fost educat la Stand Grammar School în Whitefield, apoi a urmat Downing College, Cambridge. A predat trei ani la Universitatea din Sydney, apoi la Selwyn College, Cambridge. Este autorul a paisprezece romane, care i-au adus premii importante. Printre acestea, No More Mister Nice Guy, care deschide, în 1998, seria romanelor care îl fac celebru, Who's Sorry Now? (2002), The Making of Henry, (2004), Kalooki Nights (2006, aflat pe lista lungă la Man Booker Prize), The Act of Love (2008). A primit Premiul Bollinger Everyman Wodehouse pentru The Mighty Walzer (1999) şi apoi pentru Zoo Time (2012). În 2010 i-a fost înmânat Man Booker Prize pentru The Finkler Question şi s-a aflat din nou pe lista scurtă în 2014, pentru o altă carte, J. Romanul Shylock este numele meu (2016) este o reinterpretare briantă a piesei Neguţătorul din Veneţia, parte a Proiectului Hogarth Shakespeare. E autorul mai multor opere de non-ficţiune: In the Land of Oz, Hamish Hamilton, 1987; Roots Schmoots: Journeys Among Jews, Viking, 1993; Seriously Funny: From the Ridiculous to the Sublime, Viking, 1997; Whatever It Is, I Don't Like It, Bloomsbury, 2011. Este coautorul, alături de Wilbur Sanders, unei cărţi de referinţă: Shakespeare's Magnanimity: Four Tragic Heroes, Their Friends and Families (1978).

we also recommend