fbpixel
Skip to main content

Întâlnire cu etologii Frans de Waal și Carmen Strungaru.

Ce aflăm despre empatie și moralitate studiind alte primate

Întâlnire cu etologii Frans de Waal și Carmen Strungaru. Ce aflăm despre empatie și moralitate studiind alte primate

Duminică, 11 februarie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul primatologiei din lume, Frans de Waal, va intra în dialog via Skype cu etologul Carmen Strungaru (Facultatea de Biologie, Universitatea din București) și profesorul de biologie Anca Bontaș. Care este izvorul moralității și ce transformări a suferit aceasta pe parcursul evoluției? Este simțul moral apanajul omului, sau e prezent şi la speciile de maimuțe cu care ne înrudim?

Frans de Waal este profesor la Departamentul de Psihologie al Emory University şi conduce Centrul Living Links, din cadrul Centrului Naţional Yerkes pentru Studierea Primatelor, din Atlanta. Este membru al U.S. National Academy of Sciences şi al Royal Dutch Academy of Sciences. În 2007 a fost inclus de revista Time în Lista celor 100 cei mai influenţi oameni ai momentului, iar în 2011 Discover l-a numit printre cei mai importanţi 47 oameni de ştiinţă din toate timpurile. Cartea Bonobo și ateul. În căutarea umanismului printre primate a fost publicată recent în colecția de știință a Editurii Humanitas

Instinctele noastre au fost văzute, de-a lungul timpului, ca fiind asemănătoare cu cele ale cimpanzeilor. În ultimii patruzeci de ani însă, etologii au reușit să studieze comportamentul maimuțelor bonobo. Văzuți din noua perspectivă, oamenii sunt niște primate bipolare. Suntem o specie condusă de concurențialitate și agresivitate care trebuie să fie ținute în frâu, cum sugerează behaviorismul criticat de Frans de Waal, sau una care își poate construi moralitatea prin empatie, reciprocitate și cooperare? Cea mai apropiată rudă a oamenilor dintre primate, bonobo, înclină balanța spre a doua variantă. Agresivitatea este mult mai redusă în grupurile matriarhale în care sunt organizate maimuțele bonobo, decât în cele ale cimpanzeilor, conduse de masculii alpha. Libidoul lor iese din tiparele reproducerii, sexualitatea fiind un element important în rezolvarea conflictelor sau în întărirea relațiilor din interiorul grupului sau între grupuri care intră în contact.

În Bonobo și ateul, Frans de Waal folosește cunoștințele dobândite în zeci de ani de cercetare a primatelor, și a speciei bonobo în particular, pentru a aprofunda cu ochiul fin al eseistului cultural, versat în istoria artei și în filozofie, probleme fundamentale ale naturii umane. Pentru a ne înţelege mai bine condiţia, autorul ne propune să renunțăm la perspectiva antropocentrista și să privim nepărtinitor la primatele atât de apropiate nouă și la ce ne pot spune ele despre empatie, emoții, etică și religie.

„În încercarea de a prezenta cât mai limpede evoluția empatiei umane, De Waal îmbină, cu mare finețe, cercetarea biologică de cea mai înaltă calitate cu observații filozofice pline de îndrăzneală și originalitate.“ (Nature)

„Frans de Waal reușește o performanță rară astăzi: nu se lasă antrenat nici în capcana ateismului extremist, nici în cea a religiei. Scrisul lui este liber de orice formă de dogmatism.“ (New York Times)

Întâlnirea face pare din seria de evenimente dedicate Zilelor Evoluției, găzduite de Muzeul Antipa și librăria Humanitas de la Cișmigiu și organizate de Asociația Secular-Umanistă din România în parteneriat cu Editura Humanitas și Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa“.

we also recommend

Colectia de DVD-uri One World Ro
Sahia Vintage III: copii

DVD - One World Romania
DVD - One World Romania, Bucuresti

voucher valabil 12 luni de la achiziție
Strategie si adrenalina - experienta de LaserTag


Domeniul Mogoșoaia, Mogosoaia