Un Premiu Nobel pentru ardeiul iute: o incursiune în neurobiologia durerii

Un Premiu Nobel pentru ardeiul iute: o incursiune în neurobiologia durerii Conferință susținută de Alexandru Babeș, urmată de un dialog cu Bogdan Ovidiu Popescu.

Un Premiu Nobel pentru ardeiul iute: o incursiune în neurobiologia durerii

Conferință susținută de Alexandru Babeș, urmată de un dialog cu Bogdan Ovidiu Popescu.

Durerea este o prezenţă familiară, dar ce este ea cu adevărat? La graniţa dintre percepţie senzorială, emoţie şi act cognitiv, durerea continuă să ne provoace şi să eludeze încercările noastre de a o înţelege şi de a o controla. Încercând să o învingă, oamenii au recurs la tratamente dubioase, la substanţe naturale fascinante şi chiar la intervenţii chirurgicale brutale, adesea fără suportul dat de o înţelegere corectă a mecanismelor durerii. Descoperiri recente din domeniul neuroştiinţelor ne apropie însă de descifrarea codului neural al durerii şi ne dau încredere că vom putea oferi celor aflaţi în suferinţă terapii mai eficiente şi mai uşor de tolerat.

ALEXANDRU BABEȘ este profesor de neuroştiinţe şi fiziologie la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Laboratorul pe care îl conduce se ocupă de studiul sistemului nervos periferic, al neuronilor senzitivi, cu ajutorul cărora simţim durerea şi temperatura ambientală. A publicat peste treizeci de articole ştiinţifice în reviste internaţionale. Este coautor al unor studii apărute în NatureNature MedicineNature CommunicationsJournal of NeurosciencePain şi Journal of Physiology și autor al cărții Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din univers.Începând din 1995 a beneficiat de numeroase stagii de cercetare în Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania. A fost bursier al fundaţiei germane Alexander von Humboldt şi a primit din partea acesteia premiul pentru cercetare „Friedrich Wilhelm Bessel“ în 2019. În 2018 i sa acordat premiul „Nicolae Simionescu“ al Academiei Române. A fost preşedinte al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice în perioada 2011–2012, iar din 2020 ocupă din nou această funcție.

BOGDAN O. POPESCU s-a născut la 8 martie 1971, în București. A absolvit Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ în 1996. A susținut două teze de doctorat: la București, în 2001, și la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, în 2004. A obținut, în 2007, premiul „Victor Babeș“ al Academiei Române pentru cercetare medicală și, în 2010, premiul de excelență pentru știință al Fundației Naționale pentru Știință și Artă. A publicat peste o sută de articole științifice în reviste recunoscute pe plan internațional cu un impact semnificativ, majoritatea privind mecanismele bolilor neurodegenerative (boala Alzheimer și boala Parkinson). A fost secretarul general (2001–2013) și președintele (2017–2021) Societății de Neurologie din România. În prezent este profesor de neurologie la Facultatea de Medicină din București, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina, prorector al Universității de Medicină „Carol Davila“ din București și vicepreședinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București. 

Bogdan O. Popescu este și scriitor, cu numeroase volume de versuri publicate în perioada 1996–2014 (La revedere, prințesă, 1996, Poemul de gardă, 1999, Leul de după extravaganțe, 2002, Mașinăria de uitare, 2004, Poeme în loc de tutun, 2007, Aerobiciclete, 2010, pentru care a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București, Cartea dragostei, 2014) și un volum de povestiri scurte, la Editura Polirom (Viață de aruncat, 2011). Împreună cu Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț și Dan Pleșa este autorul a mai multe experimente literare, printre care antologiile de poeme Marfă, 1996, și Marfă reîncărcată, 2011.

În acest moment, nu avem programată nicio reprezentație viitoare.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe