Seară italiană dedicată poetei Alda Merini și volumului „Il suono dell'ombra / Sunetul umbrei“

joi, 11 aprilie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Seară italiană dedicată poetei Alda Merini și volumului „Il suono dell'ombra / Sunetul umbrei“ joi, 11 aprilie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Seară italiană dedicată poetei Alda Merini și volumului „Il suono dell'ombra / Sunetul umbrei“

joi, 11 aprilie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Seară italiană la Librăria Humanitas de la Cișmigiu dedicată poetei ALDA MERINI și antologiei bilingve Il suono dell'ombra / Sunetul umbrei

Vă invităm joi, 11 aprilie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea antologiei bilingve Sunetul umbrei, prima apariție în volum, în traducere românească, a liricii Aldei Merini.

Alda Merini este o apariție singulară în peisajul poeziei italiene recente, atât prin opera pe care a produs‑o, cât și prin viața ei ieșită din comun, care o smulge din circuitul literar din a doua jumătate a secolului XX, făcând‑o astfel neîncadrabilă în nici un curent, tendință sau paradigmă literară a vremii sale.

La eveniment, vor vorbi Laura Napolitano, Directoarea Institutului Italian de Cultura, poeta și scriitoarea Ioana Nicolaie, traducătoarea volumului Dana Barangea și poeta Miruna Vlada.
Dialogul va fi moderat de Smaranda Bratu Elian, coordonatoarea colecției Biblioteca Italiana.

Intrarea este liberă în baza unei rezervări pe Eventbook.

***
Antologia bilingvă Sunetul umbrei publicată în colecția Biblioteca Italiana a Editurii Humanitas în traducerea Danei Barangea, cu o prefaţă de Ambrogio Borsani, parcurge întreaga creație a Aldei Merini, iar la sfârșit, în apendice, oferă o inegalabilă mărturisire în proză a autoarei. Versurile Aldei Merini izvorăsc continuu și nestăvilit din existența ei, însă poezia, oricare poezie a ei, se ridică instantaneu desupra biografiei, atingând valori înalt sapiențiale sau profund emoționale.

***
Alda Merini (1931 – 2009) s-a născut și a trăiat cea mai mare parte din viață la Milano.  Scrie versuri încă de mică și nu va înceta să o facă până la moarte. Primele sale volume, publicate când de abia împlinise 20 de ani, au fost salutate de câțiva poeți și critici de primă mărime (precum Quasimodo, Luzi, Pasolini). Dar în 1947 o primă manifestare a unui dezechilibru psihic avea să ducă la dramatica ei pendulare între o existență cu împovărătoare responsabilități casnice (s-a căsătorit, a avut patru fete) și perioade lungi de internare în ospicii (cea mai întunecată durând din 1965 până în 1979).  Dar în ambele ipostaze și necontenit, Alda își găsește refugiul și salvarea scriind poezie.

Din 1980 reîncepe să publice, dar de-abia în 1990 se petrece minunea recunoașterii: un articol elogios, semnat de Giovanni Raboni, în «Corriere della Sera» produce o imensă revelație care declanșează un succes mediatic fără precedent: i se publică năvalnic volume vechi și noi, poezie și proză, tablete și compoziții răzlețe, primește premii literare pe bandă, i se organizează prezentări la radio și televiziuni, versurile sale sunt puse pe muzică și cântate de stele ale muzicii contemporane, culminând în 2006, când în Domul din Milano se prezintă grandiosul spectacol Poema della Croce/ Poemul Crucii pe versurile ei transpuse în muzică de Giovanni Nuti.

Cartea este disponibilă în librării și online. Citește câteva pagini: https://humanitas.ro/humanitas/carte/il-suono-dellombra-sunetul-umbrei

 

 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe