fbpixel
Skip to main content

Insulele Dunării pe hărți- o călătorie în timp și spațiu

Insulele Dunării pe hărți- o călătorie în timp și spațiu

Insulele Dunării pe hărți- o călătorie în timp și spațiu

Pe 11 noiembrie 2021, ora 18.00, vă așteptăm la conferința online - Insulele Dunării pe hărți: o călătorie în timp și spațiu, susținută de Alexandra Ion (Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”)  și Gabriela Ioana-Toroimac (Facultatea de Geografie, Universitatea din București). Webinarul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”.

Insulele dunărene sunt actori ai istoriei cu biografii dinamice - intră și dispar din istorie. În prezent există câteva sute de insule în lungul Dunării de Jos. O cale de a le surprinde călătoria este prin a ne apleca asupra hărților. Hărțile vechi sunt demonstrative pentru peisaje fluviale pierdute: insulele fluviale se formează, migrează și dispar, iar forma, dimensiunea lor și curvetura vegetală indică energia râului și starea sa într-un moment din istorie. Felul în care ele au fost desenate și puse pe hartă spune ceva și despre preocupările geopolitice ale imperiilor sau statelor vecine. În această comunicare vom povesti despre toate acestea și despre cum hărțile sunt un instrument de a capta dinamica în timp și spațiu a insulelor, care depășește scara vârstei
umane. Vom lua exemple de insule dunărene și cazul particular al insulei Ada Kaleh - biografia unei insule al cărei sfărșit încă dăinuie în amintirile contemporanilor. Biografia dinamică a insulelor arată că sunt locuri liminale – când deschise și conectate, când abandonate – ca rezultat al interacțiunii dintre râu-natură și om la diverse scări istorice și geografice.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe