fbpixel
Skip to main content

Free Fall - Lucian Ban & Alex Simu

Concert

Free Fall - Lucian Ban & Alex Simu Concert

Free Fall 
Lucian Ban & Alex Simu
7 februarie, 19h30, cinéma Elvire Popesco 
Lucian Ban, pian 
Alex Simu, clarinet 

Dupa 20 de ani pianistul Lucian Ban revine pe scena salii Elvire Popesco, alaturi de clarinetistul si saxofonistul Alex Simu, pentru o seara de jazz& improvizatii.  Concertul este dedicat unuia din marii clarinetisti ai jazz-ul modern – Jimmy Giuffre.  Incepand cu anii 50’ cand era parte din Stan Kenton’s Four Brothers si mai ales in inregistrarile cu diverse grupuri proprii in anii 60’, J. Giuffre a fost una din fortele ce aveau sa modifice jazz-ul de la mijlocul sec XX, avansand ideea de “third stream” si devenind in acelasi timp una dintre cele mai originale voci ale clarinetului din jazz-ul modern.

Cei doi muzicieni de origine romana vor sustine un concert cu piese de Jimmy Giuffre, compozitii orginiale inspirate de Jimmy Giuffre si improvizatii libere.

Lucian BAN

Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).


Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a initiat si condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, castigand o serie de premii BEST OF 2010 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și altele. Considerat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept „un nume de urmarit / a name to watch” pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 8 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene iar in 2013 si-a facut debutul pentru celebra casa de disc uri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu „Transylvanian Concert” album ce-i va aduce consacrarea internationala. Criticul Terrell Holmes de la All About Jazz spunea in 2003 despre pianistul roman : " Pianistul Lucian Ban cântă cu o fluenţă şi o sensibilitate care amintesc atât de un Vladimir Horowitz cât și de un McCoy Tyner" ( www.lucianban.com)


Alex SIMU 

Este un saxofonist, compozitor si aranjor de origine romana stabilit din 2003 in Amsterdam. Simu are cunostiinte vaste in domeniul familiei clarinetelor, iar experienta sa inovatoare a dus la dezoltarea unei noi abordari instrumentale atat din punct de vedere tehnic cat si stilistic. Inovatiile fac referire la acustica instrumentului, Simu dezvoltand astfel clarinetul tenor si clarinet d'amore, si continua cu extindere posibilitatilor instrumentale ale clarinetului bas. Toate acestea caracterizeaza instrumentele lui Alex Simu precum unice in lume, fiind dezvoltate să întâmpine exigenețele sonore și expresive ale imaginației sale. Activ pe scena muzicii de jazz si world music inca din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, insumand 41 de țări pe 5 continente. Printre cele mai recente recunoasteri internationale se numara distingerea cu premiul “Golden Calf” de către Academia de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului “Beyond Sleep”. Presa internațională a scris despre el: “Virtuos fară nici un dubiu și cu profunzimea emotională pe care o aștepți de la un veteran ca Ivo Papasov” –( DeVolkskrant 5*****, Olanda).  "Muzica sa creează dialoguri și pasaje în care existența unui text nerostit este prezentă în imaginația fiecărui ascultător" (Málaga Hoy 5*****, Spania) (www.alexsimu.nl)